Често задавани въпроси за зимните гуми

 1. Основни положения при гумите

 2. По какво се различават зимните гуми от летните?

 3. Нужни ли са зимни гуми за джипове / SUV автомобили 4х4/?

 4. Какво са това всесезонни гуми и кога е допустимо да се използват?

 5. Може ли зимните гуми да се поставят само на едната автомобилна ос?

 6. Задължително ли е поставянето на еднакви гуми на всички оси?

 7. Доколко важен е избора на протекторната шарка на гумите?

 8. Как влияе протектора върху характеристиките на зимната гума?

 9. Офф роуд зимни гуми

Помислихте ли за зимни гуми?

Основни положения при гумите:

 1. Няма абсолютно универсални гуми! Всеки тип автомобилна гума е предназначена за конкретни условия на експлоатация, като това не касае само температурата на околната среда! Това трябва да се взима впредвид при избора на автомобилни гуми.
 2. Колкото повече една гума е "универсална" - толкова повече тя се определя с лоши характеристики при отделно взети конкретни условия. Развитието на технологиите не стои на едно място, но въпреки всичко, все още не съществува технология която да създаде автомобилна гума, чиито характеристики да не се променят при различните експлоатационни условия.

     И най-важното: нито една зимна гума при никакви условия, дори и при най-благоприятните такива, не може да ви позволи да запазите летните си навици на каране в зимни условия. Трябва да се примирите с това, че средната скорост на движение през зимата трябва да бъде намалена с около 20%, а дистанцията спрямо преходния автомобил трябва да бъде увеличена поне два пъти спрямо движение при летни условия. Освен това ако сте любител на нервните изпреварвания, това трябва да го забравите през зимата, не зависимо от по-голямата дистанция между автомобилите.
     Много шофьори предприемат смяна на летните си автомобилни гуми със зимни такива, едва при падането на първия сняг или първите поледици на пътя. Това е огромна грешка! Такива решения на шофьорите водят до увеличаването броя на катастрофите в началото на зимния сезон. Специалистите препоръчват смяната на летните гуми със зимни, да става при падане на температурите до 7 градуса. Освен това трябва да заострим вашето внимание относно начина на управление със зимните гуми. Правилата за каране със зимни гуми през зимата не са сложни:

 1. Никакви резки спирания
 2. Плавно ускоряване и внимателно влизане в завоите.

     Изпълнявайте тези съвети особено през първите километра от монтирането на вашите зимни гуми и те ще ви се отблагодарят с по-дълъг експлоатационен живот.
     Много шофьори с идеята да икономисат от цената на зимните гуми, монтират такива само на двигателните колела. Това може да промени поведението на автомобила и то не в положителна посока. При старт на автомобила може да се усети положителното влияние на зимните гуми,  но при движението по пътя ви очакват неприятни изненади. При спирането при автомобилите със  задвижване за задните колела масата на автомобила се пренася върху предните колела, което води до тяхното пързаляне. И тогава възниква въпроса каква е ползата от зимни гуми само на задните колела? Отговора е очевидно - почти никаква.
     И още една изненада от икономията при автомобилите със задно предаване. При завиване, такива автомобили които имат зимни гуми само на задните колела, твърде трудно се подчиняват на движението на волана. Тези неприятности преследват и автомобилите с предно предаване. Зимните гуми поставени на предната ос на такива автомобили осигуряват бърз старт, но при спиране или дори само при намаляване на скоростта, задните колела започват да поднасят. Това показва, че изхода е само един трябва да се купува комплект зимни гуми и за четирите колела. Разбира се ако вие не сте любител на екстремните изпълнения, може дори да не забележите разликата, но зимното пътуване е пълно с неочаквани екстремни спирания и поднасяния. Цялостната комплетация на автомобила със зимни гуми ще ви помогне да се чувствате уверени при всякакви изненади на зимния път.

По какво се различават зимните гуми от летните?

     Публично прието e, че зимните гуми се различават от летните само по шарката на протектора, но в действително това не е съвсем така. Всъщност в голяма част от гумите шарката на зимната гума се различава от тази на лятната, но това не е основната и най-важна разлика.
     Пробвали ли сте в своето детство да стреляте с прашка /ластик/ през зимата? Навярно си спомняте, че нищо не се случва. Когато гумата е замръзнала много лесно се къса в буквалния смисъл, защото в студа тя губи своята еластичност и въобще не "стреля" докато не се нагрее ластика. Това е така защото гумата както и всички останали материали променят своите характеристики в зависимост от околната температура.
     Точно поради тази причина производителите на автомобилни гуми за различните температурни режими разработват каучукови смеси с различен химически състав, които да запазят гъвкавостта на гумата при експлоатация в конкретни температурни диапазони.
    Тези температурни диапазони се пазят в тайна и никой не ги публикува, но в общия случай правилото е следното:
     Не се препоръчва експлоатацията на зимни гуми при температури на въздуха по-висока от +5 градуса по Целзий. Те не само, че стават по-меки но буквално се топят и освен това не изпълняват пълноценно своите функции, устойчивостта на автомобила на пътя е доста затруднена.
     Аналогично за летните гуми при експлоатация при температури на въздуха приближаващи нулата се втвърдявата и стават абсолютно "дърво", което значително увеличава вероятността от поднасяне на автомобила, дори на относително сухи настилки, а също така вероятноста от разкъсване на гумата при нормална експлоатация.
     Всесезонните гуми се чустват най-добре именно в около нулевия температурен дипазон, например в диапазона от -5 до +10 градуса по Целзий.

Нужни ли са зимни гуми за джипове / SUV автомобили 4х4/?

    Огромна заблуда, опровергаването на която се пише с кръв - увереността в това, че автомобилите със задвижване на всички оси са много по-безопасни при движение през зимата, отколкото тези със предно или задно задвижванe
    В крайна сметка собствениците на автомобили 4х4 /особено новите/, трябва да запомнят следната аксиома:
    Автомобилите със задвижване на всички оси се ускоряват много по-бързо от тези със задвижване само на едната ос, но спират абсолютно еднакво /при равни условия/. 
    Автомобилите с по-висок пътен просвет /клиренс/ са значително по-неустойчиви, на хлъзгави пътни настилки, което се дължи на влошената аеродинамика и повишеното въздушно съпротивление.
    Всеки автомобил от този тип е проектиран и предназначен за движение извън пътя но не и върху лед.
    Колкото е по-голямо теглото на автомобила толкова той е по-инертен. Независимо от това каква е вашата колесна формула и какви гуми сте поставили на своя автомобил, на хлъзгав път сприрачния път на 2,5 тонен SUV автомобил е по-дълъг отколкото да кажем на 1,5 тонна лимузина оборудвана със същите гуми.
   Единственото предимство на автомобил 4х4 в зимни условия това е по-добрата проходимост при непочистен рохкав сняг, при всички останали зимни условия шофьорите на SUV автомобили трябва да карат с повишено внимание в сравнение с тези които управляват автомобили със задвижване само на една ос.
    В обобщение на всичко казано по-горе, трябва да направим извода, че зимните гуми за SUV автомобилите са много по-важни отколкото за които и да са други автомобили. Може да обобщим, че през зимата SUV автомобилите са високорискова група на пътя.
    Нужно е да се подчертае, че външната прилика на протектора на летните и зимните гуми за SUV автомобили, често подвежда шофьорите на тези автомобили ги въвежда в заблуда, като ги кара да мислят, че автомобилите им са със всесезонни гуми подходящи за използване през цялата година. В действителност тези летни гуми при приближаване на температурите до нулата, стават абсолютно твърди и хлъзгави все едно, че автомобила е обут с чисто сликови /гладки/ гуми.

Какво е това всесезонна гума и има ли то почва у нас?

    За всесезонни гуми се приемат тези гуми които са предназначени да работят при температури, близки до нулата и от двете страни. Тук е необходимо да се разбере, че само някои производители правят такива гуми и те са предназначени за експлоатация в страните с умерен климат и добра пътна инфраструктура.
     Всесезонните гуми, както по своята структура така и по своята протекторна шарка, са абсолютно неподходящи за експлоатация при големи горещини и ниски температури. Тяхното поведение при сняг и киша на пътя е по-добро в сравнение с класическите летни гуми. Освен това техния протекторен дизайн като правило е предназначен за движение по градските улици които периодично се почистват. Така, че ако службите за поддръжка на пътищата във вашия град си вършат редовно и съвестно работата тогава можете да използвате тези гуми няколко седмици от късната есен и няколко такива седмици в ранната пролет. В никакъв друг случай тези гуми не са подходящи за употреба особено при изключително ниски температури.
    В никакъв случай не бива да разчитате, че с едни такива гуми бихте могли безпроблемно да пътувате през цялата година, освен ако не живеете близко до екватора или полярния кръг - където температурите целогодишно се движат около нулата.

Може ли зимните гуми да се поставят само на едната автомоблилна ос?

     Голяма част от средностатистическите собственици на автомобили, смятат, че зимната гума е полезна само при тръгването на автомобила при хлъзгави настилки . Изхождайки от тази логика те стигат до извода, че зимни гуми са необходими само на задвижващите колела.
     По напредналите любители на автомобилите, знаят, че спирането на автомобила започва от предните колела /те извършват 70% от работата по спиране след натискане на спирачката/. Поради тази причина те смятат, че зимни гуми трябва да се сложат на всичките 4 колела на автомобилите със задно предаване, а при автомобилите със предно предаване зимни гуми могат да се сложат само на предната ос.
     Дали това е така? Разбира се, че не! В действителност жизнено важните функции на зимните гуми не се състоят само в това да изстрелят автомобила при тръгване и да го спрат на сфетофара. Трябва да се разбере, че сцеплението на хлъзгави пътища се влошава значително независимо от това с какви гуми сте "обути", затова за противодействие на центробежните сили в завой, дори и при идеално равен път, не може да се разчита само на масата на автомобила.
     По този начин собствениците на автомобили с предно предаване, които смятат, че могат да икономисат пари слагайки зимни гуми само на предния мост, силно рискуват да изпитат "удоволствието" и последствията от едно неконтролируемо поднасяне, дори в един безобиден на пръв поглед завой дори и при невисока скорост. Тряба да се уточни, че дори и на най-опитните водачи им е доста трудно да изведат автомобила от поднасяне при автомобили с предно предаване, понякога дори е невъзможно, за разлика от автомобилите със задно предаване.
     Така, че колко трябва да бъдата зимните гуми в крайна сметка? Зимните гуми на вашия автомобил трябва да бъдат 5! Точно пет, защото резевното колело също трябва да бъде със зимна гума, не бива да забравяте, че понякога да си създадете неприятности са достатъчни и стотина метра. Освен това никога не можете да предвидите на коя ос ще ви се наложи да монтирате резервната гума и какво разстояние ще ви се наложи да изминете до най-близката "гумаджийница".

Задължително ли е поставянето на еднакви гуми на различните оси?

     Според правилника за движение по пътищата не е необходимо различните оси да са екипирани с еднакви гуми. За автомобилите със задвижване на едната ос това няма някакво особенно значение, но трябва да се взима в предвид, че различните гуми /става на въпрос за шарката на протектора и неговото износването/ имат различни характеристики на спиране, което определено внася изменение в правилното разпределение на спирачното усилие върху различните оси, проектирано от производителя на автомобила още повече при внезапно екстремно спиране. Как това се отразява върху безопасността на пътуващите в автомобила?  По-скоро не се отразява отрицателно особенно когато гумите на двете оси са с близки характеристики, но не са малко случаите при които се повишава риска от занасяне на автомобила.
     Коренно различна е ситуацията при автомобилите със задвижване на всички колела. При тези автомобили през зимата е задължително всички гуми да бъдат еднакви, както по рисунък на протектора, така и по неговото износване. Не трябва да се забравя, че при автомобилите със задвижване на всички колела, гумите работят активно във всеки един момент, а не само при спиране и във завои. Затова нарушаването на предвидения баланс на теглителните сили, на всяко колело на хлъзгави настилки, може да доведе до неприятни последствия дори и при на пръв поглед "безобидни" ситуации.

Доколко е важен избора на протекторната шарка на гумите?

     Всеки производител има поне по някоко различни модела зимни гуми в един и същ размер, при по-големите производители те надхвърлят броя на пръстите на двете ръце.
    По какво се различават различните модели зимни гуми помежду си? На първо място по своята протекторна шарка. И съвсем не е истина, че всяка предлагана от търговците зимна гума е подходяща за вашия регион и индивидуалните условия в който се движите.
    Трябва да се признае, че идеалната гума напълно подходяща за вашите индивидуални особености просто не съществува. Така или иначе при избора на зимни гуми, купувача прави определени компромиси. Затова при покупката трябва да направите осъзнат избор, но далеч по-важно е да разберете характерните особености на протектора на избраните от вас гуми и да направите правилния избор на стил на езда в различните условия в зависимост от характеристиките на протектора на избраните от вас гуми. Именно гумите определят поведението на автомобила в една или друга ситуация на пътя, както и спирачния път на автомобила. Това трябва винаги да се има в предвид за да може да имате пълен контрол на пътя при всяка една ситуация.

Как влияе протектора върху характеристиките на зимните гуми?

    Основното е това, че на различните пътни покрития гумите изпълняват различни задачи. Например при движение по утъпкан сняг е важно гумите да "захапват" снега и да не се допуска пробоксуване на гумата, както и да се осигури максимално къс спирачен път. При пътуването по път покрит с "киша" - смес от сняг и луга, далеч по-важни са характеристиките на устойчивост на аквапланинг, отнасящи се до отвеждането на тази киша извън контактното петно на гумата с пътя и  недопускането на занасяне на автомобила. А за комфортното пътуване по сухи пътища, най-важната характеристика на гумата е осигуряване на  максимално  сцепление с пътната настилка. 
    Очевидно е, че различните характеристики необходими при различните пътни условия в определена степен са взаимоизключващи се и постигането им само в една протекторна шарка е невъзможно. Затова производителите на автомобилни гуми създавайки всеки нов модел наблягат повече на една или друга характеристика на гумата. След това в своите рекламни кампании наблягат точно на силните страни на своите гуми, като премълчават за сметка на кои характеристики е постигнато тяхното преимущество.
     Опитните шофьори още по външния вид на протектора могат да преценят за какви условия е подходяща дадена гума и за какви не толкова. И доколкото рекламите на производителите са доста размити и непонятни, се налага да се доверявате на визуалния вид на гумите и на своята логика.

ОФФ-роуд зимни гуми?

     Ако протектора е съставен от отделни блокчета, които по своята форма са ромбчета, кубчета, снежинки и други груби форми чиято дълбочина достига 9-10мм и между които има достатъчно широки канали - тези гуми са предназначени за преодоляване на преспи и снежни полета.
     Тези гуми ще покажат чудеса от проходимост в трудни условия, но на асфалт и утъпкан сняг те ще бъдат шумни, ще увеличат разхода на гориво и спирачния път. Такива гуми ако протекторния им дизайн е с посока, т.е  елементите са организирани във V образна форма или имат стрелка на страницата с напдис rotation, ще се държат доста по-уверено в снежно-калната киша. В общия случай обаче, тези гуми не са подходящи за движение с високи скорости, без значение с какъв скоростен индекс са декорирани.
     Въпреки всичко казано дотук, именно такива гуми получават най-добри отзиви от автолюбителите но това се дължи преди всичко, на лошото снегопочистване в малките улички дори и на големите градове в България, които през зимата  все едно, че са без път. Оттук идва и становището, че най-важното качество на зимните гуми това е проходимостта.  <>