Защо да сложа зимни гуми?

Защо да сложа зимни гуми?

Зимни гуми? - "В моя регион почти никога не вали сняг", "Аз карам само на къси разстояния, предимно в града." Ясно е, че си задавате въпроса в този момент дали инвестицията на няколкостотин лева за комплект зимни гуми си заслужава.
Когато си задавате тези въпроси е необходимо да знаете, че каучука на "летните" гуми се втвърдява при ниски положителни температура на пътната настилка, което може да доведе до значително намаляване сцеплението на гумите с пътя. Зимните гуми имат специални добавки в своите каучукови смеси които позволяват на гумата да остане мека и са със специален профил на протектора, който дава възможност на гумата да се справи много по-добре на сняг и лед - т.е. когато метеорологичните условия са с ниски температури, малко над, около и под нулата, каквито са обикновенно зимните условия и в България. Едно обаче е сигурно: По-късия спирачен път, постигнат благодарение на зимните гуми може да ви осигури икономия на пари, ако успеете да избегнете контакта на предната броня с автомобила движещ се пред вас, а да не говорим за по-сериозни аварии или човешки живот.

Време ли е да сменя зимните си гуми с нови?

Дори да имате зимни гуми и най-добрата гума е безполезна, ако е "плешива" - т.е. ако няма грайфер. Особено в кал и сняг дълбокия профил е необходим, защото само тогава гумата има необходимото сцепление. Законовата минимална дълбочина на протектора е 1.6 мм за зимни гуми. Но въпреки това експертите от ADAC препоръчват от съображения за сигурност дълбочината на протектора на зимната гума да е най-малко четири мм. Възрастта на гумата също оказва съществено влияние върху поведението на зимната гума. В рамките на шест години употреба на зимните гуми каучуковата смес се е втвърдила дотолкова, че "сцеплението" с пътя значитолно намалява при ниски температури. 

Колко зимни гуми да монтираме?

Който си монтира зимни гуми трябва да монтира такива на всичките четири колела на автомобила. С различни гуми, колата може да се подхлъзна дори и при умерено рязко спиране. Също така всяка зима трябва да сменяте гумите между предна и задна ос за да се гарантира тяхното равномерно  износване, и по този начин да удължите техния експлоатационен живот.