Правила при избора на автомобилни гуми

Pravila-pri-zakupuvane-na-avtogumi

 

Правила при закупуване на автогуми

При избора и покупка на автомобилни гуми трябва да се съобразите с няколко характерни особености на вашия автомобил и гумите
 

  1. Оргинален размер: Всеки производител дава препоръчителни размери гуми, който са подходящи за конкрекния автомобил. Преди да тръгнете да купувате своите гуми задължително трябва да знаете тези препоръчителни размери /обикновенно те са записани на капачката на резервоара или на вътрешната страна на колонката на купето/.
  2. Тип на автомобила: Гумите, използвани за пътнически автомобили се различават по своята конструкция и използваните технологии, от тези, предназначени за джипове, SUV автомобили и транспортни ванове. Така, че вие трябва да бъдете сигурни за вида на превозното средство, за което закупувате гумите за неговия тип и конкретния модел.
  3. Приложение на автомобила: Следващата стъпка при избера на гума за един автомобил зависи от това къде ще се движи този автомобил. Тези, които трябва се движат най-вече по магистралите или градски пътища използват гуми с конструкция която да осигури по-меко возене, отколкото тези, които са по-подходящи за офф-роуд или за движение по груби терени, за транспорт на хора и товари и така нататък. Т.е. за всяко конкретно приложение трябва да се намери съответната, подходяща гума.
  4. Шарка на протектора или грайфер: Шарката на протектора на гумата е от решаващо значение за способността на гумата да отвежда и канализира водата от контактната повърхност, между гумата и пътя. Шарката на протектора играе важна роля и при генерирането на шум при движение на автомобила, което се дължи на движението на въздуха в каналите и изхвърлянето му навън по време на движение.
  5. Използвани технологии при производството на гумите: трябва да сте наясно с последните новости и технологии на производство на гумите които са заложение като норма при оборудването на вашия автомобил. Дали гумата е безкамерна, дали е рън флат /ROF/ което в случай на спукване на гума и дават възможност за по-добър контрол на превозното средство,  и минимизиране на внезапна загуба на налягане на въздуха.