Смяна на зимни с летни гуми

Ще ви предожим няколко бързи съвета, които е добре да съблюдавате при смяната на вашите летни автомобилни гуми със зимни такива:

How-to-store-your-winter-tyres

Стъпка 1: Преглед на зимните гуми ако имате такива.

Законът като цяло изисква минимална дълбочина на грайфера от 1.6 мм, но от съображения за сигурност на експертите на ADAC препоръчват дълбочина на протектора на зимните гуми да бъде не по-малка от 4 мм. Зимните гуми които ще монтирате да не бъдат на повече от десет години, а ако гумите са по-стари то трябва да си ги подмените с нови - годината на производство е скрита в DOT номера щампован върху страничната стена на гумата. Същото важи и ако гумите и джантите ви имат някакви признаци на увреждане. Ако по страничната стена на гумите има издутини или дълбоки пукнатини, това означава повреда на основата на гумата и тя трябва да се смени незабавно. Ако са ви необходими нови зимни гуми за вашия  автомобил, можете да проверите в адаптирания от нас тест на зимни гуми на ADAC, който представлява един добър обзор на актуалните модели зимни гуми предлагани на пазара.

Стъпка 2: Маркиране на летните гуми

Преди да демонтирате летните гуми трябва да ги маркирате с тебешир ("ПД" за "предна дясна", "ЗЛ" за "задна лява"). Този подход улеснява монтажа след като зимата си отиде.

Стъпка 3: Правилното налягане на гумите при съхранение

Налягането на гумата преди да я пратите за съхранение трябва да се увеличи с 0,5 бара. Защото летните гуми при съхранение губят въздух и това може да доведе до тяхното увреждане. Ако ги  монитерате отново през пролетта, това ще ви гарантира че в тях ще има достатъчно налягане, така че да стигнете до най-близкия сервиз за гуми или  до следващата бензиностанция.

Стъпка 4: Правилно съхранение на гумите 

Когато автомобилните гуми се съхраняват монтирани на джанти, те трябва да бъдат подредени една над друга на цилиндър, или индивидуално на специални куки забити в стената. Когато гумите се съхраняват без джантите трябва да са изправени вертикално на сухо място не замърсено с масло или бензин. Освен това, на всеки няколко седмици трябва да се завъртат на една четвърт от обиколката си. Автомобилните гуми е полезно да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно.

Ако нямате възможност да си съхранявате гумите сами,  трябва да се свържете със фирми  които съхраняват гумите за сезона срещу заплащане. Препоръчително е да се потърсят офертите на няколко такива фирми, защото таксите за съхранение може значително да се различават. Добре е и фирмите при които ще си съхранявате гумите да имат изградена система за регистриране на оставените гуми на хотел и да ви предоставят протокол за приемането им, за да не се загубят гумите когато тръгнете да си ги монтирате обратно.