Всички новини

14 декември сряда, 2016

Новата услуга за бързо и безпроблемено SnapSkan Nokian сканиране на гумите  "има за цел да се подобри безопасността на движението за милиони хора"

Производителя на автомобилни гуми Nokian въвежда SnapSkan, нова съвременна технология, която измерва дълбочината на протектори в движение и информира водача за състоянието на неговите гуми. SnapSkan е базирана на 3D технология за сканиране от най-висок клас и се монтира на паркинги и места където автомобилите минават ежедневно. Безплатната и бърза услуга прави измерване на дълбочината на протектора на автомобилните гуми и уведомява собствениците на автомобили за тяхното състояние, това ще подобри безопасността на милиони участници в пътното движение в бъдеще.

Nokian обявявиха първата в света новаторска SnapSkan услуга, която знае състоянието на гумите, дори по-добре от водача на автомобила. SnapSkan е един изцяло нов начин за измерване на дълбочината на протектора и безопасността на гумите бързо и ефективно, благодарение на 3D технологията за сканиране. Автоматизиран скенер под гумите измерва дълбочината на гумите, а в същото време цифрова камера идентифицира превозното средство въз основа на регистрационния номер. Когато сканирането завърши, водачът може да избере как да получи личния доклад за състоянието на гумите, чрез безплатно SMS текстово съобщение или имейл. Измерването дълбочината на протектора не зависи от това кой е производитяла на гумите монтирани на колата. Няма нужда от никакво допълнително оборудване монтирано в самото превозно средство.

Услугата SnapSkan ще се появи по ежедневните маршрути на водачите и в места като паркинги. Техническото решение е разработено в тясно сътрудничество с финландските технологични партньори Futurice и Affecto. Цялата услугата е активирана на базата на уникалната 3D технолигия за сканиране, патентована от британския Sigmavision.

SnapSkan повишава информираността на водачите за състоянието на техните автомобилни гуми.
Проучванията показват, че около 25% от злополуките, свързани с гумите се случват, защото дълбочината на протектора на гумата е под минималното ниво [1]. Проверката на дълбочината на протектора ще се отрази значително върху безопасността при шофиране, като намали спирачния път, и подобри устойчивостта на аквапланинг. Шофирането с гуми, които са в добро състояние дава на водача и другите участници в движението повече време за реакция и възможности за маневриране. Новата SnapSkan технологият позволява бързо и лесно да се следи безопасността на гумите, като информацията се изпраща на собственика на превозното средство по електронен път. Това гарантира, че собственикът знае кога трябва да реагира на състоянието на гумите.

"Твърде много хора не са наясно за състоянието на своите гуми, а прагът за подмяна на гуми изглежда да е високо. Ние искаме да използваме тази нова технология, за да се повиши осведомеността за състоянието на своите гуми водачите, като я прави толкова лесно, за да достъп като възможно ", казва Ville Nikkola, ръководител на продажбите на дребно.

Публикувано от: Даниел Йорданов

14 декември сряда, 2016

GRABER GRABBER X3

Нова гума за 2016 г от General предназначена за кални, тежки терени, доставя изключителна офф роуд производителност, съчетана със мощни улични "маниери". Grabber X3 притежава агресивен стил и е проектирана за издръжливост, здравина със иновативни характеристики на производителност. 

Използва най-новите технологии за получаване на най-добрата производителност на улицата и извън пътя.

Публикувано от: Даниел Йорданов

22 ноември вторник, 2016

Maserati са избрали гумите на Bridgestone за първоначално вграждане в своя нов модел Levante, първия SUV автомобил на луксозната марка.

Новият модел SUV със задвижване 4х4 излезе от завода Mirafiori, близо до Торино, през май 2016г., оборудван с гумите Bridgestone Dueler H/P Sport с размер 255/60 R18 108W.

Bridgestone разработи гумата Dueler H/P Sport специално за днешните SUV модели с високо изпълнение. С дизайна на своя протектор, създаден по образец на спортната гума Potenza, Bridgestone предлага на шофьорите висококачествено управление, контрол върху мокър терен и комфорт, който се очаква от най-луксозните SUV модели в света.

Кристоф де Валрогер, вицепрезидент Оригинално оборудване на Bridgestone за Европа, сподели: „Bridgestone са удостоени с честта да бъдат избрани за новия стилен модел Maserati Levante SUV. Гумата Dueler H/P Sport е разработена за да осигурява ненадминато усещане, което вярваме, че шофьорите със сигурност ще оценят.“

Сегашният договор между Bridgestone и Maserati е продължение на тяхната дългогодишна история, която започва в началото на миналото десетилетие когато Bridgestone разработи иновативната 18-инчова гума с Run Flat технология (RFT) за модела Maserati Quattroporte V.

Материала е публикуван с любезното съдействие на APRA Porter Novelli Balkans Communication Group


 

Публикувано от: Даниел Йорданов

17 ноември четвъртък, 2016

Continental-Premium-Contact-6-nova-guma-2017PremiumContact 6 - новият шампион на Continental идва в България в началото на 2017

Пред международни и български представители на медиите, международната технологична компания и производител на гуми Continental представи в топла Испания най-новото поколение на своя летен флагман – PremiumContact 6. Новото поколение иновативни гуми ще бъдат налични в началото на 2017 г. и постепенно ще заменят своите изключително успешни предшественици – ContiPremiumContact 5 и ContiSportContact 5.
Новата PremiumContact 6 обединява в един продукт комфорт, прецизно управление, максимална безопасност и добри екологични показатели. При развитието й инженерите създадоха нови съставки, иновативен дизайн, който заимства от от високотехнологичната SportContact 6 и шарка на протектора, която предлага комфортно усещане при шофиране. Резултата е продукт с 15% подобрено представяне при управление, съпротивление при търкаляне и издръжливост и комфорт, в сравнение с предшественика си.
Новата PremiumContact 6 ще бъде произведена в 70 размера за джанти от 16 до 21 инчацола за среден и висок клас леки автомобили и SUV. Днес, преди PremiumContact 6 да бъде официално представена на пазара, 70 прототипа от нея преминават през различни тестове на автомобилни производители от цял свят. Специално за производителите на автомобили, от Continental са осигурили 400 различни видове спецификации за оригинално вграждане.
„PremiumContact 6 е перфектна комбинация между гума за седан с висока степен на комфорт при шофиране и такава за спортни автомобили.“, коментира Катарина Силва, Продуктов мениджър за ЕМЕА в Continental. “Ние успяхме да комбинираме 145-годишния си опит в създаването на гуми с обширното ни познание в областта на системите за асистениция на водача, за да можем да отговорим на високите изисквания на днешните потребители.“
Широчината на новата гума започва от 195 мм и стига до 275 мм. Коефициента на съотношение е от 65 до 40%, а одобрената скорост достига до 300 км/ч.
Като своите предшественици, ContiSportContact 5 и ContiPremiumContact 5, PremiumContact 6 има прекрасно поведение на при спиране, особено на мокро. Специалистите по съставки на каучуковите смеси от Continental в Хановер създадоха нова съставка от синтетичен аморфен силиций и гумата спечели етикет от ЕС „А“ за сцепление на мокро. В допълнение, химиците и инженерите на Continental достигнаха нови рекорди при подобряване на издръжливостта, съпротивлението при търкаляне и комфорт при шофиране чрез комбиниране на устойчив на триене полимер с гъвкава шарка на протектора.
Не на последно място, друга важна развойна цел бе създаването на спортно управление при всички модели автомобили. За тази цел, инженерите използваха дизайна на страницата на високотехнологичната SportContact 6 и я комбинираха с асиметрични ребра в протектора. Като резултат този дизайн, новата гума чудесно поема страничните сили при завиване.
Със своя най-нов модел PremiumContact 6, Continental се насочва към точно определен пазарен сегмент - гуми за леки и лекотоварни превозни средства, където основен фокус са безопасността, прецизно управление и най-висок комфорт при шофиране при среден клас и висок клас автомобили. Все повече и производители и водачи търсят гуми с точно такива
характеристики, които едновремено покриват техническите и обществено значими изисквания за индивидуална мобилност.

 

В Испания Continental представи и новата CrossContact ATR – предложението на Continental за офроуд машини и пикапи, която също ще бъде налична в началото на 2017 г.

 

Материала е подготвен с любезното съдействие на Ardency Consulting

Публикувано от: Даниел Йорданов

09 ноември сряда, 2016

AZENIS FK510 SUV

FALKEN разширява своята гама  Ultra High Performance гуми. От началото на 2017 г. най-новата флагманска гума на Falken  AZENIS FK510 ще бъде на разположение вече и в SUV вариант. Така Falken продължава стратегията си за предоставяне на широка гама от продукти в печелившите и високо ръстови сегменти. Въвеждането в производство през март 2016 г. на гумата AZENIS FK510 за леки автомобили, цели спечелването на все повече шофьори от спортен тип. Тестовите пилоти от автомобилните списания по  са впечатлени от нейното добро представяне. Те отличават гумата с рейтинг "Силно се препоръчва" в тяхния брой 06/2016 въпрос. Германската агенцията за техническо сътрудничество (GTU) също излезе с оценка "Силно се препоръчва".

Новия, иновативен дизайн на каркаса на AZENIS FK510 SUV осигурява прецизно поведение и управление, особено в случаи на внезапни натоварвания и смяна на лентата по време на шофиране. По-заобления профил на каркаса увеличава гъвкавостта на страничната стена, което води до по-висок комфорт при шофиране и по-балансирани общи характеристики на шофиране. Точно като гума за леки автомобили, AZENIS FK510 SUV  има "режещи  ламели" за намаляване на риска от  възникване на аквапланинг. Поредицата малки разрези в протекторните ленти оптимизират контактната площ на гумата, при управление и позволяват по-ефективното проникване на водата от пътната настилка.

    Също както гумата за леки автомобили, и AZENIS FK510 SUV е оборудван с технологията "адаптиран постоянен натиск", която осигурява максимално равномерно резпределение на налягането в контактното петно. ACP протектора (адаптиран постоянен натиск) спомага за увеличаване на спирачнана ефективност, стабилност и цялостната динамика на автомобила.

     В допълнение към своите отлични спирачни свойства на мокри повърхности, AZENIS FK510 SUV също така се характеризира с дълъг експлоатационен живот. Благодарение на 4D Nano Design Technology,  инженерите на Falken са разработили иновативната каучукова смес за FK510, която осигурява подобрено износване и дълъг пробег в допълнение към засилено сцепление на гумата.

 "AZENIS FK510 SUV предлага всичко за съвременния водач на SUV автомобили с високия си стандарт на поведение на пътя, много къс спирачнен път и много добра устойчивост на аквапланинг", казва Андреас Гиес, продуктов мениджър по планирането на Falken за Европа. Той споделя относно въвеждането в производство на новата гума, "Ние сме уверени, че гумата ще бъде добре приета сред SUV шофьори, точно като модела за леки автомобили беше добре приет от техните водачите".

От януари 2017 г. AZENIS FK510 SUV ще бъде на разположение в 19 размери, вариращи от 17 до 22 инча и ще се произвежда в скоросттни категории W или Y.

По материали на пресцентъра на Фалкен

Публикувано от: Даниел Йорданов

20 октомври четвъртък, 2016

Toyo Tire САЩ Corp. (Toyo Tires®) обявяви, че Toyo ProxesR888R вече е достъпна и в САЩ.

Гумата Proxes R888R е продължение на спечелилата популярност съзтезателна гума Proxes R888, която осигурява по-бързо време за обиколка и по-добро сцепление на суха настилка. Досега тази гума беше на разположение само в Европа и Австралия.
Състезателите и обслужващите сервизи във всички сегменти използват  Proxes R888 поради нейната универсалност и дълголетие на пистата, поради широкия диапазон от размери и атрактивен външен. Състезателната гума Proxes R888R е още по-добра  с изключително добре изглеждащи нов дизайн на протектора, и подобрена контактна повърхност, което осигуява по-голяма контактна площ с пистата. Тази увеличена контактната повърхност подобрява както спирането, така и ускоряването и завиването на автомобила в сухи условия.
Гумат Proxes R888R бързо достига идеална работна температура поради високото сцепление на  висококачествената каучуковата смес. Състезателите ще оценят този показател, заедно с предсказуемото поведение на гумата.

С рейтинг ИЗНОСВАНЕ на 100 AA A, гумите Proxes R888R са налични в богата гама от размери, от 13 - до 20-инчови диаметър, като ще бъдат произведени и допълнителни размери, които ще бъдат на пазара през лятото на 2017.
"Състезателната гума Proxes R888R представлява еволюция на Proxes R888 в своя дизайн, технология и производителност", каза Mark Sanzenbacher, старши мениджър,  Toyo Tire САЩ Corp. "Тя осигурява драстично повишени нива на производителност за използване в множество НАСА и SCCA класове, както и за високо-скоростно шофиране, така и в училища за състезателно управление на автомобилите. Освен това гумата придава атрактивен персонален външен вид на автомобила"
Гумата Proxes R888 остава в производствената гама на компанията за състезателни гуми, за шофьори които се сблъскват с мокрите или сухи условия на пистата през почивните дни.
Публикувано от: Даниел Йорданов

17 октомври понеделник, 2016

Continental купува легендарен американски прозводител на супер спортни гуми

 Mеждународната технологична компания и производител на
 гуми Continental подължава да разширява технологичните си възможности като придоби две американски компании – Hoosier Racing Tire за супер спортни гуми и Zonar Systems – компания за системи за управление на автопаркове.
Hoosier Racing Tire от Индиана е водещ американски и един от най-големите в света производители на супер спортни гуми. Компанията има 500 служители и участва със свои гуми във всички значими американски мотоспортове като  NASCAR, драг, овал.

Hoosier Razing Tire е основана от Боб Нютън, състезател от северна Индиана, и съпругата му в началото на 50-те години.

Боб, както много от състезателите по това време, не е бил доволен от наличните спортни гуми и е искал да създаде свои, специално проектирани за мотоспорт и през 1957 година със съпругата му започват производство в стар хамбар като продават гумите си на местните състезатели.

1988 е важна година от историята на компанията, защото тогава Hoosier навлиза в NASCAR
Winston Cup Series, днес Sprint Cup. Още през първата година в NASCAR, Hoosier печели девет победи, а през 1989 година печели на Daytona 500.През 1992 година Hoosier изгражда втория си завод за гуми, специално за производството на безкамерни радиални състезателни гуми за писти със скорости от над 200 мили в час. Днес Hoosier Racing Tire е един от най-големите производители на състезателни гуми в света. Компанията произвежда над 1 000 вида състезателни гуми и притежава собствен тестови полигон за скорости от 300 мили в час, технологичен център и супер модерен производствен комплекс.

Другата придобита от Continental компания Zonar Systems създава системи за управление на автопаркове за северноамериканския пазар. С придобиванеот на Zonar, Continental се превръща в един от най-големите доставчици на системи за управление на автопаркове в света. С миноритарен дял от 19%, инвеститор в Zonar остава и Даймлер.

Публикувано от: Даниел Йорданов

10 октомври понеделник, 2016

Bridgestone прави демонстрация на предимствата на Tirematics

Bridgestone прави демонстрация на предимствата на Tirematics

Bridgestone направи демонстрация на своята иновативната система за контрол и наблюдение на автомобилни гуми ‘Tirematics’ на изложението на търговски превозни средства през 2016, организирано от IAA, в Хановер, 22-29 септември.

Tirematics™ обхваща всички решения на Bridgestone, свързани с автомобилни гуми: IT системи, които използват сензори за дистанционно наблюдение, предаване и анализ на информация в реално време - като налягане и температура на гумите на търговски камиони и автобуси.

Решението на Tirematics™, относно автопарковете, осигурява добавена стойност за операторите на автопаркове, като използва проактивен подход за поддръжка на гуми, преди да са възникнали сериозни проблеми, помагайки да се избегнат наложителни престои и крайпътни аварии, като в същото време оптимизира живота на една гума и води до по-малък разход на гориво.

„Решението на Bridgestone, наречено Tirematics, е практично, рентабилно, насочено към автопарковете и в същото време допринася значително за показателите на гумата, разхода на гориво и предотвратяването на аварии“, казва Нийл Първис, Главен Мениджър отдел Solution Business Systems, за Bridgestone Европа.

Система за наблюдаване на налягането в гумите (TPMS система) в действие от 2013

Bridgestone предлага услуга, въз основа на TPMS системата, като част от програмата им за поддръжка на автопаркове от 2013-та година насам, посредством системата ‘sensors and gate’, изложена на ИААА Търговски Превозни средства 2016.
Всеки път когато превозно средство премине през бариерата, специални датчици върху гумите изпращат информация относно тяхното налягането до сървъра на Bridgestone, отговарящ за автопарковете, използвайки GSM мрежа. Налягането в гумите се проверява в реално време и ако попада извън предварително определените граници, автоматично се изпраща имейл към автопарка и доставчика на услуги, за да може да се предприеме незабавно действие. Известията могат да се създават и автоматично. Понастоящем повече от 100,000 гуми се наблюдават през този сървър, като дневно се измерват повече от 25,000 гуми.

Бъдеща система Tirematics, която осигурява непрекъсната информация в реално време

Разширявайки съществуващото решение Tirematics за автомобилни гуми, Bridgestone в момента изпробва система, която ще донесе допълнителни ползи за автопарковете. Като допълнение към налягането и температурата, системата изпраща и друга значима информация към сървъра в дългосрочен план, а не само когато превозното средство премине бариерата. Тази информация дава възможност съвременната система за обработка на данни на Bridgestone да реагира по-бързо на проблеми, свързани с налягането, като информира автопарка и сервиза в случай че има бързо спадаща гума. Тази система също използва усъвършенствани алгоритми за да генерира прогнозен график за поддръжка.
Разходна ефективност за автопарковете

Проактивни сигнали и доклади за редовна поддръжка позволяват на автопарка и доставчика на услуги да работят ефективно на оптимално ниво.
Някои от автопарковете за камиони са регистрирали 75% намаление на крайпътни аварии, свързани с гуми. В допълнение, автопарковете потенциално спестяват около 0.5% от разхода на гориво поради подобреното състояние на своя автопарк.
Bridgestone вярва, че Tirematics ще доведе до значително намаляване на разходите за поддръжка на гуми, тъй като, наблюдавайки информацията за гумите дистанционно, системата елиминира нуждата от някой, който ръчно да проверява налягането им. По-ефективната поддръжка в последствие ще позволи гумите да се ползват за по-дълго и по-безопасно, намалявайки броя на преждевременно изхвърлените гуми и общия брой на използвани такива. С решенията Tirematics от Bridgestone, операторите на автопаркове могат да очакват допълнително намаляване на разходите поради по-ефективно изпълнение.
„В допълнение към ползата от намалена поддръжка на гумите и намалени разходи поради аварии, Bridgestone изпробва и модерни приложения. В комбинация с информацията за превозното средство, те могат да бъдат от полза за автопарка, да позволяват да бъдат избрани най-подходящите гуми за дадена операция и ни дава възможност да предоставим желаната услуга, което да доведе до по-дълъг живот на превозното средство“, пояснява Нийл Първис.

За Bridgestone Europe

 

Bridgestone Europe (BSEU), със седалище в Брюксел, Белгия, е ключово регионално подразделение на базираната в Токио Bridgestone Corporation – най-големият производител на гуми и други каучукови изделия в света. Bridgestone Europe разполага с център за научноизследователска и развойна дейност, 10 завода и офиси в над 30 европейски страни, осигуряващи работа на 12 500 служители. Гумите от висок клас на Bridgestone Europe се предлагат както в Европа, така и в световен мащаб.

Информацията е публикувана със любезното съдействие на APRA Porter Novelli Balkans Communication Group

 


 

Публикувано от: Даниел Йорданов