Най-добрата тестова писта за автомобилни гуми

24 януари петък, 2014

Contidrom е “Тестово съоръжение на годината 2013”

Журито е впечатлено от новата автоматизирана система за тестване на спирачки

Хановер, 20 януари 2014 г. – Комплекса за  тестване на автомобилни технологии Contidrom на водещият производител за автомобилната индустрия Continental бе определено за “Тестово съоръжение на годината 2013” от най-престижното издание “Automotive Testing Technology International”. 
   Continental развива Contidrom вече над 45 години като днес комплекса край Хановер включват различни видове писти и съоръжения, включително и високоскоростен овал, където могат да бъдат тествани най-новите автомобилни технологии. Дори клиентите на Continental и водещи автомобилни производители ползват пистата за своите тестове. За построеното през 1967 г. съоръжение, международното жури на “Automotive Testing Technology International” отбеляза: “Тестването на реални повърхности дава много по-
близки до реалността показатели за динамиката на автомобила, което води до по-ефективен развоен процес на гумите.”
 
Сред основните фактори, допринесли за решението на журито, е новия “Атоматизирания покрит анализатор на спирачни системи (AIBA). Чрез AIBA Continental тества спирачните характеристики на 100 000 гуми на година, които могат да бъдат изследвани при всякакви метеорологични условия, на мокри или сухи настилки, включително и без шофьор. 

     Continental откри AIBA през есента на 2012 г. и от тогава това наистина уникално тестово съоръжение позволи на компанията да постигне значими резултати при развитието на процеса на създаване на зимни и летни гуми за автомобили, ванове и 4х4. Технологията е разположена в 300 метрова зала, където система за задвижване може да ускори неуправляеми тестови автомобили до 120 км/ч само за няколко секунди. Спирачните маневри се провеждат на множество различни настилки, изградени на 75 метрови независими модули от пистата, които въпреки че тежат 120 тона всеки, могат да бъдат размествани за минути с помощта на хидравлична система.
  Според дългосрочната си стратегия за развитие, подразделението за гуми на Continental инвестира не само в развитието на глобалния си производствен капацитет, но и в системното изграждане на високо технологични съоръжения. Наскоро след откриването на AIBA, компанията обяви инвестиция на стойност 40 милиона евро в изграждането на нов “Технологичен център” за оптимизиране на процеса на производство и развойна дейност за особено сложни високоскоростни гуми на мястото на завода за гуми в Корбах, Германия. До 2018 г. капацитета на производство на новите съоръжения трябва да достигне 400 000 гуми в размери от 19 до 23 инча. Престижните Automotive Testing Technology International Awards всяка година дават признание на най-развитите системи за тестване на автомобилни технологии.
   Съоръженията може да бъдат номинирани от читатели и журналисти, като финалната селекция е оценена то независимо международно жури от специалисти в автомобилните технологии.

Luftbild_Contidrom_testing

Публикувано от: Даниел Йорданов