80 години от изобретяването на зимната гума

07 февруари петък, 2014

The-first-winter-tyre-Nokia-Kelirengas-back-in-1934Nokian Kelirengas усвоява управлението по завоите през зимата

     Първата в света зимна гума, която се явява предшественик на Nokian Hakkapeliitta, това е Kelirengas /гумата за всяко време/ на компанията Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö, която по късно става Nokian Tyres. Тази зимна гума е произведена през далечната 1934г и тази година се отбелязва 80 годишнината от първото производство на зимна гума в света.
     През 1930г зимните пътища са били изключително тесни, набраздени с коловози и понази тази причина са били сравнително рядко използвани. С решаването на проблемите на зимния трафик, инженерите от отдела на Nokia за производство на гуми са поддържали непрекъснат контакт с шофьорите. Erik Sundqvist
 който е мениджър продаби в Gummitehdas се вслушва внимателно в желанията на своите клиенти и работи в тясно сътрудничество със August Kelhu, който е бил търговец на дребно.
    Това сътрудничество до голяма степен помага за появата на бял свят на Kelirengas. Тази гума със своя груб протектор която е била наричана "господар на дълбокия сняг", е разработена за товарни автомобили и автобуси, които тогава са съставлявали основния трафик през зимата. Първите гуми Kelirengas са били произвеждани в размер 7,50-20 и е била предназначена да помага на автомобилите в меки заснежени услоия. Мощния дизайн на протектора на Kelirengas я превръща в зимна гума, като нейните мощни напречни канали действат върху снега като зъбно колело и това елиминира необходимостта от тежки вериги за сняг. Шарката на протектора е от свободни блокчета, които позволяват самопочистването на гумата по време на движение което от своя страна подобрява сцеплението на гумите.
    Цялата концепция на гумата е базирана на модел на  протектора с отлично сцеплениe. Шарката на протектора на Kelirengas оказа успешен, тъй като тя почти не се променя за следващите двадесет години. Рекламата на гумите гласи "спиране е по-ефективно, и плъзгането настрани от пътя при завоите е изцяло премахнато". В ценовата листа за 1934 е имало десет размера от тези гуми, като ежедневно са произвеждани по 110 гуми.

Hakkapeliitta-champion-on-snow-roads

Nokian Hakkapeliitta - Snow Road Champion

     Снежните пътищата стават все по-привлекателни за нарастващ брой потребители на леки автомобили. Инженерите във фабриката за гуми, създават решение за тяхното пътуване по хлъзгавите, зимни пътища през 1936 година. Тази нововъведение е кръстено на Snow- Hakkapeliitta.
     Като зимна гума пригодена за леки автомобили, та е оборудван с откъслечни напречни ребра на протектора с по няколко захващащи ръбове. Шарката на протектора е напълно нов дизайн, като каналите са напълно напречни и осигуряват сцепление и контакт с мек сняг и кал и действат като зъби на зъбно колело - като сцепление и контакт с мек снега и калта.
     Засмукващите чашки на шарката на протектора, които предотвраяват подхлъзване в ледените канали, е типична черта на Hakkapeliittas . Така е роден шампиона на снежните пътища.
    Международно признание в Монте Карло
    Зимните гуми, през 1950г вече изпитват необходимост от повече функции  понежа трафика на автомобили все повече се увеличава използваните до момента гуми правята пътните настилки гладки и заледени. Правени са редица опити по отношение на това как да се подобри сцеплението на гумите с пътя; сред тях са гумени уплътнители с метални втулки както и протекторни каучукови смеси, съдържащи керамични парчета . Има и различни видове  няколко различни видове метални спирачки против пързалянето, както гуми с нитове и гуми с различни изводи и шипове.
     Накрая, гумата която се налага на пазара е Комета с шипове, чиято сила и издръжливост са се базирали на стърчащи връхчета от твърд метал. Същата технология все още се използва и днес, при производството на  гуми с шипове. Това довежда до създаването на една уникална комбинация : зимни гуми Hakkapeliitta, Kometa шипове и шипове на гумите, патента за която се притежава от специалиста по каучуците Veikko Ryhönen. Първата зимна гума, специално проектирана за шипове това е Комета - Hakkapeliitta през 1961 година. Това се е оказало решението за зимните пътища: гуми с шипове за сцепление върху лед, докато самата гума осигурява сцеплението при двжение по меки повърхности.
     Зимни гуми с шипове правят последния си пробив в колективното съзнание на шофьори през 1963 г., когато всички качили  се на подиума на победителите в рали Монте Карло използват гуми с шипове Hakkapeliitta. Признанието на финландския опит в зимните гума е достигнато в Монте Карло през 1965-1967г., когато Timo Mäkinen, Pauli Toivonen и Rauno Aaltonen печелят легендарното зимно рали в три последователни години.
     През март 2013 г., изобретателите на зимната гума постигат фантастичен световен рекорд за най-бързата кола на лед. Автомобил с тестов пилот Janne Laitinen и зимни гуми Nokian постига скорост от 335.713 km / h ( 208.602 mph ) върху леда на Ботническия залив. Доброто сцеплението и високата скорост която не е достигана никога преди това се осигуряват от новата високотехнологична гума Nokian Hakkapeliitta 8 - зимна гума с шипове.

по материали на Нокиан

Публикувано от: Даниел Йорданов