Нови сензори в гумите на Континентал

28 юли понеделник, 2014

Continental вкарва сензори в гумите си

Инсталираните в гумите сензори разчитат дълбочината на протектора, налягането на гумата и тежестта върху нея

Водещият доставчик на технологии за автомобилната индустрия Continental отново създава иновации, които ще подобрят безопасността и комфорта при шофиране. Компанията създаде сензори, които ще бъдат инсталирани в самите гуми и ще предоставят информация за налягането на гумата, дълбочината на протектора й и тежестта, която тя поема - много важни фактори за подобряване безопасността и комфорта при шофиране. Ето как става това чрез комбинацията от сензори и софтуерни технологии, развити от Continental.

Continental_sensors-for-TreadDepthDetection

Бъдещите сензори на Continental за отчитане на налягането отчитат вече и дълбочината на протектора. Ако той е под определената за гумата стойност, електронната система в автомобила сигнализира за това на водача, че е нужна смяна на гумата.
Системата на Continental вече ще може да долавя кога е нужна смяна на гумата поради недостатъчна дълбочина на протектора чрез специален софтуер, който разпознава дълбочината, следейки непрекъснатите промени в характеристиките на търкалянето на гумата. Поставеният под самия протектор сензор подразбира тези характеристики от вариациите при деформирането на гумата. Новите възможности ще бъдат налични от 2017 г. в новите модели автомобили, оборудвани със системи за следене на налягането в гумите (TPMS) от Continental, наречени eTIS или electronic Tire Information Systems.

Continental_sensors-for_load_detection

За този съвсем нов вид електронно отчитане на дълбочината на протектора, инженерите на Continental залагат на разчитането на постепенно изменящите се характеристики при търкаляне на гумата след период от време. Специалистите по електроника и гуми проведоха огромен брой серии от тестове, които генерираха данните, които ще бъдат заложени в електронните системи на автомобилите. След това, спецификите на променените характеристики на търкаляне на съответната гума ще бъдат сравнени с наличните емпирични данни. Ако протектора е износен под определено ниво, електронната система на автомобила сигнализира че е необходима смяна на гумите. При желание на водача, телематичният модул на автомобила може да информира дори и локалния автомобилен център за обслужване. Разбира се, хората пак ще имат възможност да проверяват ръчно дали е достигната препоръчителната или изискваната от закона дълбочина. За тази цел, гумите на Continental имат индикатори за износване - това са малки резки между шарките на протектора, които показват дали препоръчваната от производителя дълбочина от 3 мм за летни и 4 мм за зимни гуми е достигната.

гуми Continental

Ако втори комплект гуми трябва да бъде оборудван със сензори, Continental ги предлага под своята VDO марка.
С въвеждането на първите сензори за налягане от Continental през 2002 г., най-важната връзка между автомобила и пътя стана интелигентна. От тогава сензорите за налягане могат да предоставят информация за настоящото налягане на всяка гума и да предупреждават водачите, ако налягането е твърде ниско. От ноември 2014 г. системите за следене на налягането на гумите ще бъдат задължителни за новите автомобили в ЕС. Сензорите ще осигуряват оптимално налягане в гумите, което от своя страна води до удължен живот на гумата, намалено потребление на гориво и следователно по-ниски CO2 емисии. Continental разчита на тези системи за точно отчитане на налягането. С тях, един сензор отчита налягането в гумата или директно при вентила или директно под протектора на гумата.

Continental

Continental работи с производителите на автомобили за да разшири възможностите на вградените в гумите сензори. Всяка гума губи въздух, бавно но сигурно. Сензорът за налягане в гумата гарантира, че водачите са информирани за това в ранен етап като така те избягват риска да управляват автомобила с една или повече гуми с ниско налягане. Първите модели автомобили, оборудвани с интелигентни сензори от Continental, автоматично сигнализират когато една помпана гума достига нужното налягане. Continental създаде и приложение за смартфони наречено “Асистент при помпане” – една много полезна софтуерна програма за помпане на гуми, която гарантира достигане на точно нужното налягане дори и при използване на некалибрирани уреди за помпане. Чрез това приложение всеки може да следи точното налягане в гумата на своя телефон.

гуми със следващото поколение сензори на Continental

Със следващото поколение сензори на Continental, които ще бъдат инсталирани директно под протектора на гумата, системата за следене на налягането в гумата ще може точно да отчита контактната повърхност и товара на автомобила.
Другa важна функционалност, която ще бъде предложена от системата на Continental, е измерването на тежестта, която поема гумата. В този случай автомобилът използва софтуер, разработен от Continental за да определи дали максимално допустимия товар е надминат. Това е много полезно когато тръгваме на почивка, например. Електрониката бързо засича промяната в характеристиките при търкаляне като резултат от свръх товара и информира водача за съответното натоварване на осите. Бъдещите системи за помощ при шофиране ще използват информацията за товара за да адаптират функциите си към сътветната тежест на автомобила. Това прави възможно достигането на автоматизирано шофиране още по-удобни и безопасни.

По материали на Континентал 

Публикувано от: Даниел Йорданов