Лятото, морето, дългите пътувания и гумите?

28 юли понеделник, 2014

Дългоочакваното лято и времето за море настъпи. С него идват и дългите летни пътувания към Черно, Бяло, Средиземно и други близки и далечни морета. Така, че стягайте багажа и дим да ви няма. Момент, преди да тръгнете, искаме да ви дадем /не пари/ а няколко полезни съвета за вашата и на вашите близки безопасност. Отделете няколко минути само за да проверите вашите гуми за да пътувате безаварийно, наслаждавайки се на удоволствието от лятното шофиране. 

Поддържането на гумите в добро състояние и при правилното налягане, е от съществено значение за вашата безопасност, особено при дълги пътувания.

Проверка на гумите? - това е лесно само в три прости стъпки

Вашите гуми са вашата първа защитна линия срещу потенциалните опасности на пътя. За да предпазите себе си и вашите спътници, гумите на вашия автомобил трябва да бъдат в перфектно състояние. Убедете се, че сте обърнали необходимото внимание както на гумите на вашия автомобил, така и на караваната, кемпера и ремаркето, ако имате такива.

 1. tread wear indicatorsПроверете дълбочината на протектора на вашите гуми!

  Вярно отивате на море и почивка и очаквате слънце, но се подгответе за дъжд. Осигуряването на необходимата дълбочина на вашите гуми, е от съществено значение за да пътувате уверено в мокро време. Дълбочината на протектора се измерва с дълбокомер, или по визуалните белези вътре в каналите на протектора. Имайте в предвид, че минималната дълбочина на протектора е 1,6 мм и винаги трябва да имате разстояние между белега в канала и външния ръб на протектора. Ако белега и ръба на канала са на едно ниво, това означава, че е настъпило време да смените гумите си, особенно преди дълъг път.
  Недостатъчната дълбочина на протектора значително увеличава спирачния път на мокра настилка!  Също така се увеличава и риска от аквапланинг, което става особенно опасно, ако ви хване неочакван летен дъжд.
 2. tread_inflation_pressureПроверета налягането на гумите си!

  Вашите гуми са от особенно важно значение за вашата безопасност на пътя, както бутилките с въздух за водолазите. Нали няма да се гмурнете без да сте провелили дали в бутилките има налягане. Същото важи и за вашите гуми, проверете тяхното налягане тогава когато гумите са студени, защото когато гумата е нагрята въздухът в нея се разширява и може да ви даде неверни стойности. И не забравяйте, че правилното налягане трябва да е различно, когато колага е напълно натоварена.
  Недонапомпените гуми, ще влошат спирането и маневреността на вашия автомобил. Освен това увеличават разхода на гориво и износването на гумата.
  Как можете да намерите точната информация за това колко напомпени трябва да са вашите гуми? Обикновенно тази информация е записана в сервизната книжка на автомобила, на колонката на шофьорската врата или от вътрешната страна на капачето на резервоара. Записан е обикновенния коректния размер автомобилни гуми който трябва да се монтира на вашия автомобил и правилното налягане на гумите в зависимост от натоварването на автомобила.

 3. tire-safe-testПроверете за повреди или износване

  Нацепвания, драскотини, издутини и други форми на увреждане по гумата, могат лесно да се влошат по време на дългото пътуването. При съмнения се консултирайте със специалист преди да предприемете този риск. 
  Износените или повредени гуми са склонни към загуба на налягане по време на шофиране, което е потенциална опасност да загубите контрол над своя автомобил.

И ако все още шофирате със зимни гуми, не забравяйте да ги смените със летни колкото е възможно по-скоро, особенно преди да заминете на почивка. Шофирането със зимни гуми през лятото може да удължи спирачния път със до 30% както можете да видите на следващото видео.

По материали на Бриджстон

Публикувано от: Даниел Йорданов