Ауто Билд тества 50 летни гуми за 2016г

14 април четвъртък, 2016

Добрите, лошите и най-лошите летни гуми за сезон 2016 според Ауто Билд

В увода към своя тест на летни гуми 2016 Auto Bild коментира, че гамата от летни гуми, които се предлагат на пазара, никога не е бил толкова голям, колкото през настоящата годино, и това изобилие на гуми може да бъде непоносим избор за по-голяма част от шофьорите. Затова публикацията на списанието иска да "хвърли светлина" върху текущото многообрази на автомобилни летни гуми предлагани на пазара, като възлага на своите тестови специалисти да се заемат с оценката не по-малко от 50 летни гуми в размер 205/55 R16V за компактни автомобили.

Като се има предвид, че смазващия брой от гуми, тестовия екип на Auto Bild свежда този голям брой от гуми до 15, като се оценява ефективността на всеки един продукт в спирачнен тест от 80 до 0 км/ч на мокра и спирачен тест от 100 до 0 км/ч на суха настилка; като само 15 от гумите с най-къс спирачен път от комбинираното спиране продължават на втория, по-всеобхватен кръг от тестове на мокро, сухо, комфорт, екологични показатели и цена. Коментирайки този първи етап на елиминиращия тест, редакторите на Auto Bild коментарат, че съществуват "огромни разлики в спирачната производителност"  на изпитваните 50 гуми, 11 от които спират толкова зле, че тези гуми трябва да се считат за реално рискови.

Редакторите посочват че първите пет гуми в окончателната класация на 15-те гуми,  предлагат "убедителни резултати и отлично удоволствие от шофирането на справедлива цена." На първото място е оставена лятната гума Ventus Prime³ K125. Комфортна гума на Hankook от най-ново поколение беше похвалена за постигане на най-добрите характеристики на шофиране на мокри и сухи настилки, прецизно управление, динамично управление, в комбинация с добрър пробег и отлично съотношение цена / производителност. Auto Bild дава на Ventus Prime³ една "образцова" оценка, която е споделена и от гумите Pirelli Cinturato P7 Blue, Continental PremiumContact 5, Goodyear EfficientGrip Performance и Dunlop Sport BluResponse.

Три от гумите получават оценка "препоръчителни" и това са летните гуми Fulda EcoControl HP достъпна лятна гума с балансирани характеристики при всякакви метеорологични условия и ниско съпротивление при търкаляне,  Michelin Primacy 3 - възхвалявана за своята балансирана производителност на сухо, комфорт и съпротивлението при търкаляне (тази гума получа оценката на най-"екологична" гума сред всички тествани), но като отрицателните страни са високата цена и недозавиване на мокър път. Лятната гума на Vredestein Sportrac 5 се смята за балансиран продукт с добро съотношение цена / производителност, безопасни характеристики на шофиране, кратък спирачен път върху мокра настилка и точни реакции на волана, обаче страничния контрол върху сухи повърхности е лош от оптималното.

Следващите седем гуми получават оценка "задоволителен". Това са летните гуми, по реда на тяхното завършване, Bridgestone Turanza T001, Semperit Speed-Life 2, Uniroyal RainSport 3, Yokohama BluEarth-A (AE50), Nexen N'blue HD Plus, Falken Ziex ZE914 Ecorun и Nokian Line.

А какво да се каже за 11-те гуми, които доставят най-лошият резултат в спирачните тестове? Препоръката на Auto Bild е пред вас. Тези гуми, които според критериите на публикацията не успяха да преминат проверката за безопасността на първия тур, са (от 40-то до 50-то място)  Evergreen EH23, Kormoran Gemma В2, Tristar F109 Ecopower 2, Constancy LY688, Minerva F109, Taurus HP401, Goodride R-VH680, Infinity INF-040, Goform G745, Multirac Mul Comfor и Toyo Nanoenergy 2. Тази гума която е последна в класирането на гумите, с комбиниран спирачен път който е със 17,9 метра по-дълъг от най-добрите гуми в този първоначален тест, сега са заменени от производителя с модела Nanoenergy 3.

Тестове на летни гуми и тяхната прозрачност са били в сред обсъжданите теми през месец март, затова от Auto Bild съобщават, чe тестовите резултати на летните гуми в размер 205/55 R16V се одобрени от някои от производителите на автомобилни гуми и това са: Continental, Goodyear, Hankook, Michelin, Pirelli и Vredestein които са обявили, че подкрепят тестовете по един или друг начин. Всички 50 модела гуми бяха анонимно, закупени от магазините на дребно, и самите тестове се проведоха на АТР в Папенбург, Германия и съоръжението IDIADA в Испания. Тестът за пробег е извършен от DEKRA.

Размер на тестовите гуми 205/55R16 V, тестов автомобил VW Golf

Марка Модел

Мокро

Сухо

Цена

Оценка

Hankook Ventus Prime 3   добра+   много добра- много добра- образцова
Pirelli Cinturato P7 Blue много добра- много добра- добра- образцова
Continental PremiumContact5 добра- много добра- добра образцова
Goodyear EfficientGrip Performance добра+ добра  добра образцова 
Dunlop Sport BluResponse добра+ добра  добра образцова 
Fulda EcoControl HP добра добра добра препоръчителна
Michelin Primacy 3 добра- добра много добра препоръчителна
Vredestein Sportrac 5 добра- добра- добра препоръчителна
Bridgestone Turanza T001 добра+ добра- задоволителна+ задоволителна
 Semperit Speed-Life 2 много добра- добра задоволителна+ задоволителна
 Uniroyal RainSport 3 много добра- добра- задоволителна+ задоволителна
Yokohama BluEarth-A (AE50) задоволителна+ добра много добра задоволителна
Nexen N’blue HD Plus задоволителна+ добра добра задоволителна
Falken Ziex ZE914 Ecorun добра- добра- задоволителна+ задоволителна
Nokian Line добра- добра- задоволителна+ задоволителна
Публикувано от: Даниел Йорданов