Гумите за формула 1 и в България

12 декември понеделник, 2011

Гумите на Пирели за Формула 1 и в българските магазини

     В магазините на българските вносители на Pirelli отскоро могат да се видят истински гуми за формула 1. Можете да ги пипнете и да видите как изглежда една гума за формула 1. 
    Всички гуми на Пирели за Formula 1 имат надпис на страницата Pirelli и P Zero в различен цвят според предназначението на гумата.
     Това позволява на телевизионните зрители и на зрителите на пистата да могат лесно визуално да определят кой състезател с какви гуми кара във всеки един момент от състезанието.
Предлаганите гуми от Pirelli в момента са гуми са сухо и гуми за мокро.

Гуми за сухо

      Гумите за сухо време, известни като сликови, имат гладък протектор лишен от канали и се предлагат в четири варианта: Супермека, Мека, Средно твърда и Твърда.
     Различни съединения използвани при направата на гумите са предназначени да бъдат подходящи за широка гама от писти, в зависимост от вида на асфалт, броя и тежестта на завоите и скоростта на правите отсечки.
     Това позволява на отборите да избират между няколко различни стратегии.

Гуми за мокро

     Мокрите гуми, които се характеризират с канали на протектора, се предлагат в два вида: напълно мокри гуми за дъжд, и междинни гуми.
    Мокрите гуми имат дълбоки бразди в тях, с канали, предназначени да изхвърлят водата на мокър асфалт. Междинни продукти са с по-плитки бразди, за влажни или леко влажна повърхност, както и смесени условия. 
Гуми за сухо супер мека маркирана с червен цвят. Това е най-меката гума в диапазона за сухи гуми и е проектирана за да осигури отлично и поведение на пътя на бавни и нагънати писти като Монте Карло и на Хунгароринг.
Пол Хамбър казва: "Тази гума осигурява голямо сцепление, но само за ограничен брой обиколки. Тя е направена от специално съединение, доста различно от това за останалата част на диапазона. Тя осигурява изключително сцепление на разположение, въпреки че то е в своя връх.. за само ограничен брой обиколки. "
Гуми за сухо наречени меки маркирани със жълт цвят. Тези гуми се използват на писти със сравнително ниско ниво на деградиране на гумите. Тези гуми не могат да издържат толкова дълго колкото твърдите, поради тази причина се използват в квалификациите и за кратко време при състезанията. Пол Хамбър казва: "Тези гуми много бързо постигат работна температура. Тя прави всичко което се очаква от една мека гума, издръжлива и с добър баланс на сцепление".

Гуми за сухо наречени медиа маркирани с бял цвят. Заедно с твърдата гума това са най-често използваните гуми по време на дебютния сезон на Pirelli. Това са многофункционални гуми, проектирани да работят добре в широк спектър от условия на пистата. Пол Хамбър казва: "Надеждност е основната дума при тези гуми. Както може да се очаква тази гума малко по-бавно достига до работна температура, но когато загрее можете да разчитате на добра консистенция и издръжливост". 

Гуми за сухо наречени твърди маркирани със сребрист цвят на страницата.Това също е чест избор, тъй като това е гума, предназначени да осигуряват максимална издръжливост при тежки условия. На твърдите гуми е нужно по-дълго време, за да достигнат своята работна температура, отколкото на по-меките гуми, затова е най-подходящ за продължителен цикъл на работа.
Пол Хамбър казва: "На противоположната страна на СуперСофт, това е една изключително твърда гума. "
Гуми за мокро наречени интермедиа маркирани със светлосин цвят. Тези гуми са с леки канали по протектора, за почистване на водата под гумата, но това намалява контактната повърхност и води до по-малко сцепление на суха писта. Когато дъждът е много силен пилотите трябва да сменят с мокри гуми. Пол Хамбър казва: "Най-силните черти на нашите мокри гуми, е количеството вода което те са способни да разпръскват. Друга характерна черта е краткото време което е необходимо на меките съединения да достигнат работна температура".
Гуми за мокро начерени мокри маркирани със оранжев цвят. Тези гуми са с дълбоки канали, подобно на стандартните автомобилни гуми, и са предназначени да изхвърлят повече от 60 литра вода в секунда при скорост 300км/ч. За сравнение стандартните автомобилни гуми могат да изхвърлят само 10 литра в секунда при значително по-ниски скорости.

По материали на Пирели

Публикувано от: administrator