Гудиър Дънлоп слага етикети за качество на милиони гуми заради и

11 януари сряда, 2012

 

Ново европейско изискване прави революция на пазара на гуми

Гудиър Дънлоп слага етикети за качество на милиони гуми заради изисквания на ЕС

     От 1 ноември 2012 г. нов стандартен информационен етикет на ЕС ще бъде задължителен за всички гуми за леки, лекотоварни и товарни автомобили, произведени след 1 юли 2012 г.

     Етикетът ще осигурява на потребителите информация за трите ключови характеристики на гумата и ще съдържа:

  1. клас на съпротивлението при търкаляне (като изражение на влиянието му върху разхода на гориво на автомобила и върху околната среда)
  2.  сцеплението на мокра настилка (като изражение на безопасността на гумата)
  3. външното ниво на шум (което също е екологичен фактор).
   

       Класифицирането на гумите според новите изисквания ще бъде направено от производителите чрез тестове и сертификация на продуктите. В един от водещите производители на гуми в Европа, Гудиър Дънлоп, повече от 270 тест-пилота, инженери и техници събират данните от над 10,000 различни видове и размери гуми за леки и товарни автомобили, съгласно одобрената от ЕС методология на тестовете.¹

        Една година преди влизането в сила на новите правила, Гудиър Дънлоп разкри какво реално означава това за производителите на гуми по време на годишната среща, „Дни на пътната безопасност”, която се проведе в Люксембург в периода 25-26 октомври. По време на събитието, организирано от компанията, инженери демонстрираха как стикер с размери от едва 7.5см x11см може да помогне в избора на гуми за намаляване на спирачния път на мокра настилка с до около четири дължини на автомобила. Те обясниха и как изборът на гуми може да намали разхода на гориво със 7,5%, а оттам и вредните емисии на CO2.[1]Демонстрациите на живо и тест-драйв сесиите показаха как разликата между гума клас А (най-високият клас) и гума клас G (най-ниският клас) може да се отрази на безопасността на водача и на неговите финанси.

      „Новият европейски етикет за качество на гумата ще промени начина, по който хората са свикнали да пазаруват гуми. Това ще помогне да се привлече вниманието към съществената роля, която гумите имат по отношение на пътната безопасност, както и към високото качество, което предлагат водещите производители. В момента обучаваме нашите бизнес партньори, като им разясняваме как етикетът за гуми може да помогне на потребителите да се ориентират към по-сигурни и по-екологични гуми. Лидерите на пазара като Гудиър Дънлоп ще спечелят от това ново изискване, тъй като това директно ще даде полезна и лесно сравнима информация за ключовите характеристики.”, заяви Артър де Бок, президент на Гудиър Дънлоп за за Европа, Близкия изток и Африка.  

За Гудиър Дънлоп:

  •      Goodyear има 111-годишна история в производството на една основна за автомобила част – гумата. Ние съзнаваме своята отговорност да бъдем активни участници в дебата за сигурността на гумите и искаме да съдействаме за по-безопасна мобилност.
  •      В Европа Goodyear Dunlop е подписала Европейската харта за пътна безопасност (TheEuropeanRoadSafetyCharter- ERSC).
  •      Goodyear Dunlop подкрепя идеята за европейски стандартизиран етикет за маркиране на гумите, който да улеснява потребителите в преценката за гумите от екологична  гледна точка, както и по отношение на безопасността.
  •      Goodyear Dunlop подкрепя задължителното въвеждане на система за следене на налягането на гумите – електронна система, проектирана да следи налягането в гумите при всички нови леки автомобили от 2012 г., и при всички автомобили без изключение от 2014 г.
  •      Goodyear Dunlop подкрепя също идеята държавите от Европейския съюз да създадат закони за употребата на зимни гуми, чрез които да се подобри пътната безопасност през зимата.

[1]Източник: Доклад на Европейската комисия за оценка на влиянието SEC(2008)2860.

По материали на Гудиар

Публикувано от: Admin