Как да четем етикета на гумите?

11 януари сряда, 2012

Как да четем етикета на гумите?

Защо ЕС въвежда новия етикет за гуми?

     За да се въведе стандартизирана информация в областта на разхода на гориво, сцеплението върху мокра повърхност и издаването на външен шум, Европейският съюз въвежда задължителен етикет за всички нови гуми. От ноември 2012 всички нови гуми, които се продават в Европа, трябва да бъдат обозначени с етикета на ЕС.
Етикетът  на гумите трябва да дава на крайния потребител основната информация за гумата и да му помогне при избора на нови гуми (тук това е обяснено с примери с гуми за лични автомобили). 

Съпротивление при търкаляне (разход на гориво)

       Разходът на гориво е много важен показател както за намаляването на емисиите на CO2, така и за намаляване на разходите по експлоатацията на автомобила. Тук има следните категории от  A (зелена) до G (червена). Категорията D не се използва. Разликата между отделните категории означава намаляване или увеличаване на разхода на гориво от 0.10 л до 0.15 л на 100 километра за коли със средно потребление 6.6 л на 100 километра.

Сцепление върху мокра повърхност (ефективност на спирачките)

     Сцеплението върху мокра повърхност е изключително важна характеристика от гледна точка на безопасността и определя способността на гумата да спре превозното средство бързо върху мокро пътно платно и това може да бъде изразено в стойностите на спирачния път. Категориите са от A до G. Категориите D и G тук не се използват. Разликата между всяка категория представлява спирачният път от една до две дължини на автомобила (между 3 и 6 метра) при натискане на спирачките със скорост 80 км/ч. Разликата между категориите A и F е повече от 18 метра спирачен път.

Шум (Емисии на външен шум)

     Става въпрос за външен шум, издаван от гумите и който се измерва в децибели. Колкото повече черни ленти има на етикета, толкова по-шумна е гумата.

За повече информация http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_label
 

Публикувано от: Admin