Тест на гуми за 2012г от "За рулем"

18 април сряда, 2012

   От сайта Факти БГ предлагат един тест на руското списание "За Рулем" за летните гуми предлагани на пазара през 2012г. Теста който те предлагат е по-различен от ADAC с идеята, че той не е повлиян от производителите на автомобилни гуми.

   Гумите които се изпробват в този независим тест на специалистите от "За рулем" са в размер 185/65R14 и според тях най-добрите гуми са отново гумите на Континентал но от серията ContiPremiumContact 2 със 935 точки.

   На второ място, с изоставане от само три точки, се нарежда Nokian Hakka Green. Недостатъкът, посочен от руснаците, поведението на финландските гуми при висока скорост, при която се забелязва лека липса на плавен ход. Третата позиция е отредена за италианските Pirelli Cinturato P1, които набират 919 точки.

   Италианските летни гуми на Pirelli делят третото място с модела Toyo Proxes T1R, които са определени като отлични с изключение на това, че повишават разхода на гориво в сравнение с останалите предложения от топ 3. Четвъртата гума, събрала над 900 точки е Michelin Energy Saver.

   Според "За рулем" всички изброени гуми до този момент могат да се разглеждат като "силно препоръчителни". Гумата, която за съвсем малко не преминава отметката 900, е Bridgestone Turanza ER300. Тя събира 896 точки, а основни нейни недостатъци са по-твърдият горен слой и по-високият разход на гориво.

   Като "препоръчителни" са определени и Hankook Kinergy Eco. 895-те точки са за отличен спирачен път и оптимално поведение при екстрени ситуации. Минусите са свързани с нисък комфорт и доста висок шум.

   Най-зле представилите се летни гуми в теста са Barum и Yokohama. Техните модели Brillantis 2 и A.drive събират под 850 точки и са определени като "условно препоръчителни". Основният им недостатък е свързан със слаб показател при спиране както на мокро, така и на сух асфалт.

   Дали ще се доверите на руснаците от "За рулем" е въпрос на лична преценка, но е много важно да не се подценява надеждността на гумите. Не правете компромиси с тях - те са единственият детайл от автомобила, който има пряк контакт с пътната настилка. Новата качествена гума може да спаси живота ви.

Публикувано от: Факти БГ