Соево масло замества петролни продукти в гуми на Гудиар

31 юли вторник, 2012

     Goodyear Tire & Rubber Company представи разработка, която може да бъде полезна за потребителите и за опазване на околната среда чрез намаляване на количеството на петролните продукти, използвани в производството на автомобилни гуми, като в същото време това води до удължаване живот на протектора.
Специалистите на Goodyear от центъра за иновации, са открити в при прожданите от тях тестове, че използването на соево масло в гумите може потенциално да увеличи живота на протектора с 10 на сто което  да намали използването на петролни продукти с до седем милиона галона годишно.
     В допълнение, при тестване на гумите в завод Лоутън на Goodyear в Оклахома са установили подобрени смесителни възможности по време на производствения процес. Компанията установи, че каучуковите  съединения, изработени със соево масло, да се смессват по-лесно със силициевия диоксид, който се използва в изработката на гумите. Това може да подобри ефективността на машините и да доведе до намаляване на потреблението на енергия и емисиите на парникови газове.
    "Goodyear е поела ангажимент да се грижи за околната среда, и използването на соево масло се оказва добър начин да се се изпълни този ангажимент", каза Жан-Клод Кин, главен технически ръководител на Goodyear. "Потребителите печелят от удължения експлоатационен живот на протектора, а Goodyear печели от повишена енергийна ефективност и икономия на енергия и по този начин печалят всички, защото това оказва положително въздействие върху околната среда."     Прототипните гуми, изработени в Лоутън ще бъдат тествани в изпитателните центрове на Гудиар в Сан Анджело, Тексас през следващите месеци. Ако показатели останат положителни, очакванията на Goodyear са, че потребителите ще могат да закупуват автомобилни гуми, направени със соево масло още през 2015 година.

Организацията на соевите производители (USB) ще подпомага финансирането на проекта на Goodyear с безвъзмездна помощ от $ 500,000 в рамките на две години. Прототипните гуми на Goodyear със соево масло ще бъдат показани на 6-7 август в изследователския център на Форд Мотор Къмпани Company в Диарборн  Мичиган, като част от събитие, спонсорирано от USB.
     Използването на соево масло е само една от инициативите, които в момента разработват от Goodyear с цел да се увеличи използването на възобновяеми суровини. Goodyear и DuPont Industrial Biosciences продължават да работят заедно, за развитието на Биоизопрена, революционна био-базирана алтернатива за получаване на петролния дериват  - изопрен. Биоизопрена може да се използва за производството на синтетичен каучук, което от своя страна е алтернатива на естествения каучук и други еластомери. Развитието на Биоизопрена ще помогне за по-нататъшно намаляване на зависимостта на каучуковата и гумена промишленост от петролните продукти.
В ход е още една идея на Goodyear, за спасяване на невъзобновяемите изкопаеми горива нарена "въздушно поддържаща технология" (АМТ). AMT ще даде възможност на гуми да останат напомпани до оптимално налягане - без участието на никакви външни помпи или електроника. Всички компоненти на системата AMT ще се съдържат в рамките на гумата. Потенциалните ползи от такава система включват подобрена икономия на гориво, намаляване на вредните емисии, дълъг живот на гумата, повишена безопасност и производителност.
Goodyear е един от най-големите компании в световен мащаб за произвоство на автомобилни гуми. За компанията работят около 72 000 души и произвежда своите продукти в 53 фабрики в 22 страни по целия свят. Нейните два развойни центъра в Акрон, Охайо и Колмар-Берг в Люксембург се стремятда използват най-съвременните продукти и услуги, които да станат технология и стандарт на индустрията за производство на автомобилни гуми.

по материали на пресцентъра на Гудиар

Публикувано от: Administrator