Резултати от ADAC тестове на зимни гуми 2012г

02 октомври вторник, 2012

ADAC, test, winter tyres, test 2012

Тази година в тестовете на ADAC за зимни гуми, участваха 37 модела гуми от размерите 165/70 R 14 T, 205/55 R 16 H и 215/65 R 16 T. Всички те бяхаподложени на тестове при различни условия и натоварвания за да бъдат оценени техните силни и слаби страни. Това което дават като резултат тези тестове е само като препоръка от страна на ADAC и всеки водач според своя стил на каране и характеристиките на своя автомобил може да избере подходящата за него гума.

 

adac test, test 2012, winter test, test zimni gumi 2012, zimni gumi 2012

 

Три от всичките тествани модели зимни гуми в размер 165/70R14 T получават много добра оценка, и хубавото е, че тези гуми са произведени от едни от водещите производители на автомобилни гуми. Тези три гуми се различават значително по своите приоритети в качествените показатели. Докато модела на Мишелин Alpine A4 има отлична износоустойчивост на мокро и на сухо, то предимствата на ContiWinterContact TS 800 са при управление на сняг и намаленото съпротивление при търкаляне, а Pirelli Winter 190 Snowcontrol 3 е убедителен със своите балансирани показатели.

      Сред деветте модела гуми, които са оценени задоволително и затова се препоръчват от експертита на ADAC, най-добри са: Goodyear Ultra Grip 8, Barum Polaris 3, Sava Eskimo S3 +, Marshal I'ZEN MW 15 и Vredestein Snowtrac 3 . Goodyear Ultra Grip 8 демонстрира известни слабости на сняг но силните му страни са в поведението на мокро, където получава най-висока оценка от всички тествани гуми. Другите гуми в тази група имат известни слабости на суха настилка. Много добре в почти всички показатели се предстява и Semperit Master-Grip който получава оценка задоволителен само поради вискоката степен на износване.
     Останалата част от зимните гуми получили оценка задоволителен на тестовете на ADAC показват слабост в повече от един показател. Гумите Dunlop SP Winter Response показват слабости както на сухо и на сняг така и по отношение на износоустойчивостта,  затова се е смъкнала в дъното на задоволителните гуми.
      Значително понижено е представянето на TRadial ChampiroWinterPro, поради изключително слабия резултата на гумите на сняг. Най-ниския резултат във всички тествани гуми. Малка компенсация за това е, че разхода на гориво тази гума се справя най-добре в целия тест.
      Двата продукта Effiplus Epluto I и Premiorri ViaMaggiore са оценени с оценка недостатъчен поради големите им недостатъци на мокро. Именно поради тази причина тези две гуми не се препоръчват за използване в зимни условия.

Съвета на експертите от ADAC

В зависимост от това кои показатели са важни за Вас:
 • За добри показетели на сняг можете да изберате между Continental Conti Winter Contact TS 800, Vredestein Snowtrac 3 или Semperit Master-Grip.
 • За отлично поведение на мокро можете да изберате между Goodyear Ultra Grip 8, Michelin Alpin A4 или Continental Conti Winter Contact TS 800
 • ако за вас е приоритет ниския разход на гориво, можете да изберете Continental Conti Winter Contact TS 800 или Goodyear Ultra Grip 8.
 • ако държите на дългия пробег на гумата /намалено износване/ можете да изберете Michelin Alpin A4.
 • ако държите във висока степен на всички критерии можете да изберете Continental Conti Winter Contact TS 800, Michelin Alpin A4 или  Pirelli Winter Snow Control 190.
 • за ниско ниво на шума трябва да изберете Firestone Winterhawk 2 EVO.
 
За повече информация за отделните гуми и техните резултати последвайте линка http://www.gumitebg.com/ADAC-test-2012-zimni-gumi-165-70R14
adac test, test 2012, winter test, test zimni gumi 2012, zimni gumi 2012, zimni gumi 205/55R16
  Пет от цялостно представилите се добре гуми и особенно препоръчителни гуми, в размер 205/55R16 показват цялостно много добре балансирани характеристики. При различните модели гуми се набляга на различни характеристики. Докато при Michelin Alpin A4 и Continental Winter Contact TS 850 специално е наблегнато на доброто представяне на сняг и лед, то при Goodyear Ultra Grip 8 се набляга на износоустойчивостта и доброто поведение на мокри настилки. ContiWinterContact TS850 се отличава и с ниско съпротивление при търкаляне. Dunlop SP Winter Sport 4 D и Nokian WR D3 се квалифицират като препоръчителни поради техните цялостно балансирани характеристики.
     В групата на задоволителните и следователно препоръчителни гуми включват десет модела. Най-добрия от тях Bridgestone Blizzak LM-32 има недостатък само на мокро което не и позволява да се присъедини към групата на добрите и я смъква към тази група. Другите гуми в тази група  - Semperit Speed-Grip 2 има известни слабости на сухи настилки и на лед, Vredestein Snowtrac 3 с известни слабости на сухи, мокри и заснежени пътища, ESA Tecar Super Grip 7 + със малки слабости на мокри и сухи пътища. Други гуми които са оценени с оценка "среден" имат някои знакови недостатъка в няколко от критериите. Такава е Yokohama W.drive V903A която освен лошото си представяне на мокър път и на сняг има лоша износоустойчивост.
Syron Everest 1 е с оценка "недостътъчна" заради огромните слабости на мокро и е некачествена и поради това не се препоръчва.

  Съвета на експертите от ADAC

В зависимост от това кои показатели са важни за Вас:
 • Тези които държат на всички показатели на гумата могат да изберат някоя от гумите които са с оценка "добър" (ContiWinterContact TS 850, Michelin Alpin A4, Dunlop SP Winter Sport 4D, Goodyear Ultra Grip 8, Nokian WR D3) .
 • Ако държите на добрите качества на гумата на сняг можете да изберате между Continental Conti Winter Contact TS 850 или Michelin Alpin A4
 • За добро поведение в мокро време  можете да изберете Goodyear Ultra Grip 8.
 • ако държите на ниския разход на гориво на гумата можете да изберете Continental Conti Winter Contact TS850.
 • ако държите във висока степен на всички критерии можете да изберете Continental Conti Winter Contact TS 800, Michelin Alpin A4 или  Pirelli Winter Snow Control 190.
 • ако държите на доброто износване и на дългия пробег можете да изберате между Continental Conti Winter Contact TS 850 или Michelin Alpin A4.
За повече информация за отделните гуми и техните резултати последвайте линка http://www.gumitebg.com/ADAC-test-2012-zimni-gumi-205-55R16
adac test, test 2012, winter test, test zimni gumi 2012, zimni gumi 2012
И като обобщение / от проведения тест на тези 6 модела зимни автомобилни гуми специалистите от ADAC дават следното заключение:
Три от общо шестте тествани гуми са много добри и те показват много балансирано цялостно представяне. Много добра характеристика в представянето на Bridgestone Blizzak LM-80 много ниското съпротивление на търкаляне. Dunlop SP Winter Sport 4D превъзхожда всички останало на сухи настилки. Continental CrossContact Winter се представя най-добре на лед.
В групата на задоволително представилите се и препоръчителни според критериите на ADAC , Goodyear UltraGrip 8 която е с много добри показатели на мокро и много добра износоустойчивост но показва леки слабости на сухи настилки и Sava Eskimo SUV която в няколко от показателите пропуска добрата оценка но е гумата с най-добра износоустойчивост от всички тествани гуми в групата. Оценка недостатъчна и не толкова препоръчителна гума се оказва Sailun Ice Blazer WSL2 чиято особено лоша оценка при движение на мокра настилка я дърпа надолу в общата оценка на ADAC.
 

Съвета на експертите от ADAC

В зависимост от това кои показатели са важни за Вас:
 • Ако държите във висока степен на доброто представяне на гумата във всички показатели можете да изберате  между една от гумите оценени като "добри" (Bridgestone LM-80, Dunlop SP Winter Sport 4D, Continental Cross Contact Зимни) .
 • Ако дъжите на доброто поведение на сняг можете да изберете Bridgestone LM-80.
 • за добро поведение на мокри настилки можете да изберете Goodyear Ultra Grip 8.
 • ако държите на ниския разход на гориво можете да изберете Bridgestone LM-80.
 • ако държите на ниското износване на гумата да изберете Goodyear Ultra Grip 8 или Sava Eskimo SUV.
За повече информация за отделните гуми и техните резултати последвайте линка http://www.gumitebg.com/ADAC-test-zimni-gumi-215-65R16-2012.
 
Публикувано от: Даниел Йорданов