50-годишно партньорство между Пирели и Ламбургини

22 май сряда, 2013

PIRELLI И LAMBORGHINI ПРАЗНУВАТ СВОЯТА ЗЛАТНА ГОДИШНИНА

50-годишно партньорство белязано от УСПЕХИ на ПЪТЯ
и ПИСТИТЕ, вдъхновено от страстта на Феручо LAMBORGHINI И Леополдо PIRELLI

Започвайки от MIURA до Aventador, всяка емблематична кола на LAMBORGHINI е имала своя собствена поръчковa гума от PIRELLI

Lamborghini-50th-anniversary От Пирели се чувстват горди да отпразнуват 50-годишнината на Lamborghini, както и на сътрудничеството което обединява италианската фирма за гуми с реномирания производител на супер автомобили. Пирели бяха домакини на пресконференцията с която бяха открити тържествата по случай поволин вековния юбилей в Милано и които ще продължат в Форте дей Марми, Рим, Болоня и ще завършат в централата на Ламборгини в Сант Агата.
      Изборът на Пирели и нейната фондация за главен спонсор на тържествата е едно признание от страна на Ламборгини за всеобхватното сътрудчничество между фирмите в един от най-важните периоди от автомобилната история. Партньорство родено в пионерската ера на автомобилната индустрия, от легенди като Феручо Ламборгини и Леополдо Пирели, сътрудничество което продължава и до днес, сътрудничество което обединява и настоящите лидери на двете фирми.
   Сътрудничеството между Pirelli и Lamborghini датира от 1963: годината когато  Феручо Ламборгини пита Pirelli дали може да  оборудва с гуми първата новосъздадена кола кола от автомобилостроителя. Това е 350 GTV, която стартира като прототип в автомобилното изложение в Торино през същата година.
Lamborghini_Brembo_350

 

Lamborhini_Miura

 

Lamborhini_Countach

 

Lamborghini-Pirelli

Lamborghini Diablo

      И двата модела както и  Брембо 350 GT който бе представен на автомобилното изложение в Женева следващата година използват гумите Pirelli Cinturato HS: Разработени тогава към момента за оборудване на спортни коли, гуми които още това са били в състояние да достигнат 240kph. Обозначението HS означава "висока скорост", и което показва способността на гумата да издържи устойчивото поддържане на високи скорости, постигани от нововъзникващите суперавтомобили на 60-те години на 20 век.
       И все пак 1966 е годината, в която Lamborghini постига творческо пълнолетие, с производството на легендарния Miura. Гуми за Miura се разработват от Pirelli през 1967 г. - заедно с гумите за оригинално оборудване за Lamborghini 350 GT и 400 GT - но най-новият модел тогава се възползва от най-новото поколение на Cinturato HS гуми:  модела CN72  в размер 205 VR 15. Новата гума използва по-съвременна шарка в сравнение с класическия Cinturato CA67, с което се постига по-тихо и по-комфортно пътуване. След което тази гума се приема като оригинално оборудване от всички следващи модели на Lamborghini, включително Espada, който се появява през 1968 година.
       Когато Lamborghini искат ревизия, няколко години по късно на гумата "Series 70", за оборудване на Miura купе с по-нископрофилна гума с цел подобряване стабилността на пътя, Pirelli представя новата Cinturato CN73 в размер 225/70 VR 15. Това проправя пътя към нископрофилните гуми, който се предлагат на пазара като Pirelli P7, избрани от Lamborghini през 1971 г. като оригинално оборудване за последния им модел: епичната Countach, която се определя през 70-те години като суперавтомобил.
        След това Lamborghini още веднъж, дава началото на друг нов продукт на Pirelli - през 1988 година. Юбилейния модел на Countach - по случай 25-тия рожден ден на марката Lamborghini - е сред първите суперавтомобили, използващи новия модел в семейството на автомобилните гуми на Pirelli P Zero.
        Партньорството между Pirelli и Lamborghini, не е само в техническо отношение. Автомобилите на Lamborghini участват често като звезди в рекламата на Pirelli. Юбилейната кола на Lamborghini Countach , например е била използвана в редица рекламни кампании на Pirelli в Америка и Югоизточна Азия, а Miura е в центъра на обява от 1970 за оригинално оборудване Pirelli. Рекламата просто още красноречиво заявява: "Miura избра Pirelli Cinturato."
       Между 1986 г. и 1988 Lamborghini произвежда върховния 4x4 автомобил - LM002. За този предшественик на съвременната гама от луксозни автомобили с висока проходимост на Ламборгини, Pirelli създават серията Scorpion, с използването на последни технологии , като например използването на Kevlar в структурата на каркаса и нова плоска  конструкция в мястото на контакт на гумата с пътя.
      Автомобила LM002 взима участие в ралито Париж-Дакар през 1988г, отбелязвайки началото на партньорството между Lamborghini и Pirelli в моторните спортове. Това спортно партньорство е много по-силно сега, след като  Pirelli стават изключителен доставчик на гуми за Super Trofeo Lamborghini Blancpain.
      През 1990 г. Lamborghini Diablo се появява на сцената. Само 3000 броя са произведени от този автомобил; като всички те са  оборудвани с гуми Pirelli, а началото на новия 21 век донесе и новите автомобили Murcielago (2002) и Gallardo (2003) - и двата автомобила използват гуми P Zero Rosso. A Lamborghini Diablo е главният герой на филма на  Пирели "Мисия Нула" през 2007 г., с участието на холивудската актриса Ума Търман, отново с Diablo е свързано появата на зимната гума на Pirelli Winter Sottozero II през 2008 г., със зрелищен спектакъл в снеговете на Zermatt

Lamborghini_avendator; Pirelli_P_Zero

Lamborghini_Veneno; Pirelli_P_Zero_Formula_1

    Така, че тази забележителна история продължава и до днес. Pirelli технологията и безопасността на техните гуми все още е неразделна част от предлагането на Lamborghini, новия автомобил Aventador LP 700-4 Roadster използва поръчковите P Zero гуми.

        Veneno, един автомобил мечта, създаден за да отпразнуват 50-годишнината на Lamborghini, е оборудван със специално разработени гуми Pirelli, които носят забележителното червено лого на Пирели вдъхновено гуми P Zero предназначени за Формула 1.
По материали от прес центъра на Пирели
Публикувано от: Даниел Йорданов