Бъдещето на автомобилните технологии на Conti TechShow 2013

13 юни четвъртък, 2013

TechShow 2013: Компанията Континентал демонстрира изключително прозрение относно автомобилните технологии на бъдещето

     Континентал като водещ доставчик на технологии за автомобилната индустрия и производител на автомобилни гуми, направиха тридневна презентация, на най-новите технологии в света на автомобилостроенето, на тестовата писта Contidrom северно от Хановер.
      Демонстрирани са широк кръг от теми, обхващащи автоматизираното шофиране, технологии за мобилност, електрически и хибридни системи, свързаност в мрежа, супер високо скоростни /UHP/ гуми както и използването на "зелени" технологии.
     Специалистите от Континентал са представили повече от 60 технологични системи, като гостите са имали възможност да тестват демонстрираните технологии в 20 тестови автомобила във всичките бизнес сектори в които работи Континентал. Иновациите в тези области ще доведат до намаляване броя на автомобилни инциденти, ще се намали потреблението на гориво, ще дадат възможност на автомобилите да комуникират с околната среда както и ще дадат възможност за създаване на общодостъпни автомобили.
     "Ние знаем върху какво точно ще работят автомобилопроизводителите през следващото десетилетие. Заедно с тях и за тях, ще работим по технологиите на бъдещето." отбелязва д-р Елмар Дегенхарт, председател на изпълнителния съвет на Континентал. "Във всеки три от четири автомобила, нашите решения вече помагат на милиони хора по света да достигат безопасно, удобно, чисто и достъпно до своята крайна цел."
Conti-future-technology
     Автоматизирано шофиране - развитието на този процес е бавно стъпка по стъпка но затова пък с траен ефект
      Автоматизираното шофиране е една от централните теми в технологичната стратегия на Continental. “Продължаващата автоматизация на шофьорските функции ще разреши основните предизвикателства при бъдещето на мобилността. Улиците ще станат по-безопасни, потока от трафика ще се подобри, консумацията на гориво ще намалее, и най-вече – шофьора ще има повече свобода и ще може по-добре да използва прекараното в автомобила време.”, казва Алфред Екерт, директор Висш инженеринг в отдела на Continental шасита и безопасност.
     Но това ще бъде постепенен процес, а не нещо случващо се за една нощ. Асистираното, частично и високо-автоматизираното шофиране са стъпките преди да постигнем напълно автоматизирано шофиране. “В момент ние сме в прехода между асистирано и частично автоматизирано шофиране. Голям обем проучване и развитие са нужни преди напълно автоматизираното шофиране да стане възможно, дори само при отделни участъци от пътя.”, добавя г-н Екерт.
     От 2016 година частично автоматизирани системи ще могат да асистират при шофиране на магистрален път със скорост до 30 км/ч. Високо автоматизирано шофиране може да бъде въведено от 2020 г. Освен, че ще работи при скорости от над 30 км/ч, високо автоматизираното шофиране ще позволи на шофьора да изпълнява други дейности в автомобила. Пълно автоматизирано шофиране може да бъде възможно от 2025 г. като при него, няма да бъде необходима никаква намеса на шофьора.
     Днес в Continental над 1 300 специалисти работят по технологии за автоматизирано шофиране, като през 2013 г. компанията ще инвестира над 100 милиона евро в развойна дейност. От първия проект за S класа на Mercedes през 1999 г., компанията е реализирала повече от 100 проекта за световни автомобилни производители.
     През януари 2013 г. Continental сключи споразумение с BMW Group за съвместно разработване на високо автоматизирани системи за управление.
     Електрификация предназначена към постепенна хибридизация с ясни преимущества
     Електрифицирането на задвижването е един по-добър начин за подобряване на ефективността на разходите на автомобилите с двигатели с вътрешно горене, отколкото простото оптимизиране на процеса на горене в двигателя. Пряката полза за шофьора намира резултат в прилагането на икономичните 12V стоп-старт системи. Те поставят началото на електрификацията при автомобилите. Разбира се, по-високо ниво на електрификация, при по-висок волтаж, предоставят и по-големи предимства по отношение на ефикасността.
     Независимо от това навлизането на тези системи на пазара остава под очакваното. “В момента има празнина между сравнителното евтините 12V стоп-старт системи и значително по-скъпите хибридни решения с висок волтаж, обикновено между 200V и 400V.”, отбеляза Хосе Авила, директор на подразделението за двигатели и член на изпълнителния съвет на Continental. Г-н Авила добави: “Съобразно нуждите от електрификация ние създаваме в момента редица технологични модули, с които автомобилните производители могат да “хибридизират” автомобилите които се произвеждат в момента, в диапазона от 12V до 400V с ясно видим коефициент цена/ползи.”
     На TechShow 2013, Continental представи 48-V система за хибриден автомобил, като пример за начална хибридизация, чието използване води до намаляване разход на гориво и въглеродни емисии, които до този момент са били възможно единствено при по-скъпите хибридни системи с около 120V.
     Свързаност: подходяща сфера за създаване на иновации в автомобилната индустрия
     При много технологии днес свързаността е основен фактор за покупка. “Все повече автомобилни функции са зависими от свързаността. За да създадем иновативни автомобилни функции, ние свързваме автомобилни компоненти и системи едни с други и в същото време свързваме автомобила с външната среда.”, поясни Ралф Ленингер, директор на отдела за Стратегия и развитие в подразделението за интериор на Continental. Днес, автомобилните технологии за свързаност вече повишават сигурността и комфорта и намаляват енергийния разход. Системите за управление комуникират със системите по безопасност и другите електронни компоненти. Така например, сензора за дъжд не само активира чистачките, но и осигурява електронните спирачни системи да се адаптират към мокрите условия.
Специално за развиващите се пазари, Continental развива съвременно табло за управление, което използва GPS данни от смартфон и навигационен софтуер и ги показва директно на таблото.
 Continental демонстрира и интерфейс човек-машина (HMI), който използва  в интериора на автомобила, LED лента визулизираща на 360 градуса която насочва вниманието директно към източника на опасната ситуация.
     Супер високоскоростни гуми предназначени за високо технологичните пътища и състезателните писти.
     Continental имат голям успех с високотехнологичнте гуми произвеждани  в Хановер. Тези високо-скоростни гуми, които се разработват в развойния отдел на фирмата, включват специализирани гуми за мощни седани, спортни автомобили и чисто спортни коли. Топ модела ContiSportContact 5 P за мощни спортни автомобили е наличен в над 20 размера. Най-високия клас спортни автомобили също използват модела ContiSportContact 5 P, докато ContiSportContact 5 са подходящи за мощни седани и тунинговани автомобили, като при тях  съпротивлението при търкаляне е намалено с 10%.
В Хановер Continental представха и прототип на гуми, специално създадени за електрически и хибридни автомобили.
     Иновации за зелена мобилност
    В момента автомобилната индустрия е фокусирана върху най-вече екологичната ефективност на автомобилите. Автомобила на бъдещето трябва да бъде мощен и комфортен, като в същото време консумира по-малко гориво или енергия, изхвърля по-малко вредни газове и изработен с прилагането на възможно най-голям брой технологии щадящи околната среда.
     Continental развива и произвежда обширен пакет от компоненти, модули и системи според коцепцията си "грижа за околната среда". Основния фокус тук е в три области: намаляване на използваните ресурси, защита на климата и повишаване на ефективността. Резултата от това са продукти, които намаляват разходите по време на експлоатацията на автомобила и подобряват комфорта и удоволствието от шофирането.
     И накрая малко информация за Continental
     С приходи от 32,7 милиарда евро през 2012 г., Continental e срeд водeщитe доставчици за автомобилостроенето в света. Като доставчик на спирачни систeми, системи и компонeнти за задвижване, шасита, измeрватeлна апаратура, информационно-развлекателни решения, автомобилна eлeктроника и тeхничeски eластомeри, Continental допринася за увeличаванe на бeзопасността на движение и глобалното опазванe на климата. Continental e партньор на индустрията и в областта на автомобилните комуникационни мрежи. Днес Continental има около 170 000 служитeли в 46 страни.
По материали от пресслужбата на Континентал
Публикувано от: Даниел Йорданов