Пирели с нова система за намаляване шума от гумите

09 юли вторник, 2013

Нова система на Пирели за подтискане на шума, генериран от гумите по време на движение

     Благодарение на своето признато технологично лидерство в производството на автомобилни гуми, Пирели е първия прозводител в света, и единствен за момента, който доставя автомобилни гуми за завода на Ауди Куатро, които са оборудвани с устройство за намаляване на шума, генериран във вътрешната кухина на гумата. Вътрешния шум в кухината на гумата, е един от основните източници на шум в превозните средства, и се  генерира от вибрациите на гумата, при нейното движение върху пътната настилка.
     Решението, което се предлага от Пирели за намаляване на шума и увеличаване на комфорта при пътуване, което е една от основните характеристики на гумата върху която е фокусиран погледа на автомобилопроизводителите в настоящия момент, се състои в залепване на звукопоглъщаща гъба на вътрешната странична стена на гумата. Това позволява намаляването на шума с 2-3 децибела в зависимост от скоростта на движение.

Pirelli-tyres, Pirelli-Noise-Cancelling-System

     На страницата на гумите се добавя надписът "PNCS", което означава "Pirelli шумоподтискаща Система", който се добавя за да могат да бъдат означени гумите, които използват технологията с "гъба вътре".
     Също така съкращението "NCS" се добавя и към описанието на размерите. 

Размерите и моделите, които вече са в производство и се предлагат на пазара са:
    22189 275/30ZR21 (98Y) XL P ZERO (RO1) NCS за Audi RS7 (C7)
    24173 285/30ZR21 (100Y) XL P ZERO (RO1) NCS за Audi RS6 (C7)
  Пирели препоръчват на автомобилите, които идват с такива гуми от оргинално вграждане, при подмяна да се използват гуми с означението "PNCS", за да се гарантира същия акустичен комфорт на клиентите.
Възможно е за в бъдеще използването на технологията "гъба вътре" и за зимни гуми, за първоначално вграждане, и за други модели на Ауди /напр. Ауди А8/, след извършване на оценка от производителите на Ауди.
     Гумите с "NCS" се предлагат и на пазара за подмяна на гуми, като цената им е с 10% по-висока от тези, които не използват технологията "гъба вътре". Разбира се, че гумите с "гъба вътре" не са стандартни гуми, поради тази причина се очаква технически бюлетин от Пирели, относно експлоатацията и съхраняването на тези гуми. Например гумите, които имат "гъба" не трябва да бъдат излагани на контакт с вода от вътрешната им страна, когато се съхраняват за да не се напоява гъбата с вода.

По материали на пресцентъра на Пирели

Публикувано от: Даниел Йорданов