"Зелените гуми" възможни в бъдеще

09 юли вторник, 2013

Според производителя на гуми Континентал производството на "Зелени /екологични/ гуми" е възможно в недалечното бъдеще.

  • Рециклирането на употребявани автомобилни гуми обещава големи икономии на материали
  • Добиването на каучук от глухарче, може да допълва естествения каучук добиван от дърветата
  • Тества се използването на заместители на изкопаемите материали, използвани при направата на гумите
  • Съвременните гуми съдържат 45% възобновяеми суровини, които могат да се използват повторно
Conti-green-tires      Изработени само от възобновяеми суровини и съдържащи много малки количества изкопаеми материали, "зелените гуми" са мечтата на всеки производител на гуми. Химиците във Continental работят, за да осъществят сбъдването на тази мечта. Те вече заместват изкопаемите масла с масло от рапица, и полиестера с изкуствена коприна при изработването на основа на гумата (каркаса). В същото време, синтетичния и естествен каучук се заменя, с все по-големи количества рециклиран каучук от стари гуми. Но в очите на д-р Борис Мергел, ръководител на отдела "Материали и инженерингови процеси" в Continental, това е един много "трънлив" път:
 "Не всички суровини използвани за производство на гумите, могат просто да се заменят с възобновяеми материали", обяснява той. "В много от случаите, използването на рециклирани материали има отрицателно въздействие върху спирачните характеристики или съпротивлението при търкаляне  на гумата, а ние няма да приемем никакъв компромис със това. Така, че широката замяна на изкопаемите материали с възобновяеми суровини не винаги е решение, още повече, че това изисква използването на земеделските площи, които вече се използват за производството на храни".
     Той обяснява, че една стандартна гума на Continental за лек автомобил вече съдържа почти 45% по-малко материали базирани на преработката на нефтопродукти. "По отношение на екологично чисти материали, гумите са по-добри околкото тяхната репутация", казва той.
     Добиването на каучук от глухарче, например, в момента представлява обещаващ потенциал заместител на каучук добиван от каучукови дървета. Тъй като глухарчето се отглежда върху пустеещи полета в Европа, то нито ще трябва да се конкурира с производството на хранителни продукти, нито да бъдат транспортирани на големи разстояния до европейските заводи за гуми.
В същото време, саждите могат да бъдат заменени със силициев двуокис (силика) в каучуковата смес, обяснява Mergell. По този начин, 20% от теглото на гумата може да се замени с "естествени" материали.
Conti-eco-tires
    Дали придобити от възобновяеми ресурси или съоръжения за рециклиране, пластификатори и смоли могат да бъдат потенциално използвани в производството на гуми.
   "Ние все още трябва да провеждаме многобройни тестове на тези материали, за да можем да постигнем значителен напредък и в нашия инженерингов процес", казва той. Той предупреждава, че не може да се очаква "зелените гуми", за да се появяват още утре. Но вярва, че ще са необходими поне още пет години. "Но ние вече сме поели пътя обещаващ постигането на тази цел."

По материали от пресцентъра на Континентал

Публикувано от: Даниел Йорданов