Последни технологии от Континентал на изложението във Франкфурт

06 август вторник, 2013

Континентал показва автомобилно оборудване осигуряващо по-богата информация за пътната обстановка подпомагащо шофьора за по-бърза реакция на пътя.

Съвременна автомобилна апаратура от Континентал  ще бъде представена на автомобилното изложение във Франкфурт IAA 2013

  • Стереоскопични 3D дисплеи за арматурното табло
  • Свободно програмируеми инструментални клъстели (FPC) ще дадат нови възможности
  • Увеличаване на главния дисплей на арматурното табло ще бележи еволюцията в предлаганата информация на водача
Континентал като световно известен доставчик на автомобилно оборудване разработва елементите на бъдещия интерфейс човек-машина (HMI). Арматурно табло с по-голяма повърхност и по-добро качество, ще бъде в помощ на водачите на бъдещите поколения автомобили. "Съвременните автомобили предлагат все по-голяма помощ на водачите" - казва Елко Сполдър ръководител на звено шофиране и човеко машинен интерфейс /Driver&HMI/ в Континентал. "Развитието на нови системи за подпомагане на водача и развитието на автоматизирани функции на шофиране също се нуждаят от напредък в интерфейс човек-машина. По време на изложението във Франкфурт ще се направи преглед  на тези технологии".

Conti-tech

Първото използване на такъв свободно програмируемо арматурно табло с иновативни възможности на дисплея може да се намери в новата 2013 S-Class от Mercedes-Benz. 
На тазгодишното автомобилното изложение във Франкфурт (IAA 2013), Continental ще покаже следващата еволюционна стъпка за създаване на главно арматурно табло (HUD): десет години след първия старт на серийното производство на пълноцветни HUD, компанията показва HUD с много по-голям дисплей, който е в състояние да подпомага водача, чрез въвеждане на функционалност за увеличена реалност на информацията.

Извити повърхности със сензорна функционалност

Извън общата им привлекателност съвременните дисплейни табла имат един недостатък, че са плоски което прави трудно тяхното хармонично вграждане в автомобила. В Континентал се опитват да променят това като разработват производствени процедури за осъществяване 

например на сензорни екрани с обичайната функционалност но с извити форми. В комбинация с нови материали, стъкло например, дизайнера ще може да формира нови повърхности за капацитивни сензорни екрани по начин, който който безпроблемно ще ги интегрира в линията на интериора на автомобила.

Еволюция на главния дисплей на арматурното табло

Следващата еволюционна стъпка е вграждане на микро огледала вътре в главния дисплей който да дава допълнителна информация , като се използва по-широк кръг графични символи. Така например върху дисплея могат да бъдат използвани инструменти с добавена реалност, информация за това коя лента за коя посока на движение е предназначена, разстояние до предходния автомобил информация за пътните знаци и др. Това ще помага на шофьора да не се разсейва а цялата информация за пътя и движението да му бъде предостване на екрана на арматурното табло.

по материали на пресцентъра на Континентал

Публикувано от: Даниел Йорданов