Концептуалната гума на Hankook еMembrane с награда RedDot 2013

14 август сряда, 2013

Награда за концептуалната гума eMembrane на Ханкок 

     Производителя на автомобилни гуми Ханкок обяви, че концептуалната им гума eMembrane, разработена в сътрудничество с Университета в Синсинати е обявена за победител в престижните  награди на Red Dot 2013 за концептуален дизайн.

     От Hankook Tire казват, че концептуалните гуми eMembrane представляват солиден резултат от постоянните усилия на компанията и инвестиции в разработването на проекти и идеи за концептуални гуми. Със своята насоченост за опазване на екологично чиста околна среда, както и съхраняването на най-съвременните динамични характеристики, eMembrane демонстрира новата иновативна концепция за автомобилни гуми и добавя нови отличителни характеристики, които отразяват представите за шофирането в бъдеще.

    Спечелилата престижната награда гума eMembrane, е проектирана с използването на концепцията за умен-хибрид и е мултифункционална гума, както високопроизводителна гума така и за движение в градски условия. Гумите са насочен основно към младите шофьори, т.нар генерация Y, характеризирана като приключенска, уникалена и силно податлива към развлекателни дейности. Една конкретна характерна черта на гумите eMembrane е способността и да трансформира профила на гумат, чрез вътрешни структурни промени в в зависимост от различните условия на шофиране. Като такава, гумата eMembrane може да изпълнява двете контрастни роли на "екологично" и шофиране характеризиращо се с "динамично" управление.

Hankook-tire-eMembrane-reddot-design-award-winner-2013

    Дизайна на протектора на eMembrane също спомага за новото съвременно характерно представяне на гумата. Например, при движение с висока скорост, протектора в центъра на гумата се изтласква към пътя като осигурява  максимално триене  чрез осигуряване на широка контактна площ с пътната настилка, което дава максимално сцепление и осигурява силата да изпълняват динамични завои и повишава динамични характеристики на гумите.

     От друга страна, при движение с ниска скорост централната част на протектора се свива навътре, като осигурява минимален контакт и триене с пътя, при което горивната ефективност на гумите се повишава, чрез намаляване на съпротивлението на търкаляне на гумите. Освен това за да се осъществи лесна индикация за промените в режима на шофиране в страничната стена на гумите е вградена впечатляваща светодиодна система.

Публикувано от: Даниел Йорданов