Влиянието на Европейския етикет за гуми върху избора на гуми

31 октомври четвъртък, 2013

 Едно изследване, проведено от маркетинговата компания Ipsos MarketQuest по поръчка на Goodyear Dunlop, показва, че избора на на автомобилни гуми не рядко се определя от информационния етикет на гумите. Този етикет на гумите наложен от Европеския съюз, по мнението на експертите, се оказва донякъде полезен, но не може да бъде единственният източник на информация, тъй като той не показва достатъчно пълна и точна картина, относно ефективността на автомобилните гуми.

     Чрез анкета проведена през юни и юли 2013г. сред  4200 шофьори от 6 европески страни: Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания и Полша, направили покупка на автомобилни гуми през последните шест месеца, специалистите от Ipsos MarketQuest са открили, че за шофьорите на леки автомобили на важен фактор при покупката на гуми е сцеплението на гумата на мокра настилка (52% от запитаните са го определили като основен от трите главни критерия при избора на гуми). Горивната ефективност, която е в прява връзка от намаленото съпротивление на търкаляне на гумите, се е оказала важен фактор за  47% от купувачите, а ниското ниво на шума - 41%.
    Резултатите от същото това проучване са показали, че 71% от закупилите гуми, които са били запознати със европейския етикет за автомобилни гуми, се съобразяват с данните изнесени върху него преди да направят своята покупка. 
    Резултатите показват също така, че  повече от половинта запитани търговци в Европа (54% от запитаните) използват данните от  етикета, като инструмент при продажбата на автомобилни гуми.
    Европейският етикет също така оказва влияние върху решението за покупка на гуми и на европейските тежкотоварни автопаркове. Резултатите от друго проучване проведено от MV2 Conseil  отново по поръчка на Goodyear Dunlop, и включващо около 500 автопарка от Франция, Германия, Италия, Полша и Испания,  показват важността на етикета - 54%  от интервюираните признават, че етикета влияе върху решението им за покупка и две трети (66%) определят горивната ефективност, като най-важният критерии за избор, от трите представени на етикета.

     На кръгла маса организирана от Goodyear Dunlop се събраха заедно най-големите експерти в индустрията, за да дискутират влиянието на етикета близо една година след влизането на европейското законодателство в сила. Етикетът, който е задължителен за всички гуми, които се продават в рамките на Европейския съюз, оценява гумите за леки и товарни автомобили по три критерия: съпротивление при търкаляне, сцепление на мокро и нива на външен шум. Законодателството влезе в сила през ноември 2012 година.
      По време на събитието президентът на Goodyear за Европа, Среднния Изток и Африка Артур Де Бок представи данните от първите статистически проучвания за влиянието на етикета, които показват ограниченията му. „Окуражаващо е да виждаш колко много потребители и търговци на гуми използват европейският етикет за гуми като отправна точка при поръчка на гуми. Етикетът и информацията по трите критерия повишават осведомеността на шофьорите за важната роля на гумите за общото представяне на автомобила“, коментира Артур Де Бок.
    Етикетът е добра отправна точка, но има и други много важни фактори, които трябва да се вземат под внимание при поръчка. Например, дори най-добре представящите се зимни гуми отбелязват относително ниски резултати според етикета, т.к. са проектирни да работят при ниски температури на сняг и лед. За сравнение Goodyear Dunlop като първокласен производител тества гумите по над 50 критерия, а не само по трите критерия, представени в етикета. 
   Тези критерии включват, управлемост на сух и мокър път, спиране на сухи и мокри настилки, сцепление в завой, също така експлоатационен живот, вътрешен шум в купето, аквапланинг. За зимните гуми има специфични показатели за ефектнивност, като проходимост на лед и сняг, а също така сцепление с пътната настилка при студено време.

По материали на Гудиар и За рулем

Публикувано от: Даниел Йорданов