Идеалното колело за движение във местности без път

01 ноември петък, 2013

Студента от лондонския колеж по иновационно и инженерно проектиране RCA - Аким Нгвен създаде проект на идеалното колело за движение по офф роад пътища. Колелото има способност да променя своята форма, като се адаптира към пътя.

Elastic-off-road-tire

Идеята за създаването на «Иеалното колело» е провокирано от липсата на пътища в родината на Нгвен Малави. За създаването на своето Roadless Wheel («Колело за движение извън пътя»), студента е използвал принципа на винтовия (ножичен) крик, позволяващ да се променя не само ширината, но и диаметъра на колелото, което осигурява отличното  приспособяване на колелото към движението.
  В момента студента организира в мрежта кампания за събиране на средства с които да довърши работата по своя проект. Критиците на идеята отбелязват, че на практика реализирането на едно такова колело в промишлени мащаби не е възможно - защото в момента не съществуват подходящи материали за изграждането на конструкцията на колелото, които да имат необходимата здравина и еластичност. Изключително меките и еластични материали могат и да позволят на колелото да променя своята форма, но ще има проблеми с устойчивостта на автомобила  при извършване на завои при що годе прилични скорости на движение.

new-kolelo-za-dvijenie-izban-patia

Много по перспективна изглежда разработката, които миналата година представиха и сега доразвиха производителите на автомобилни гуми  от Бриджстон - колело без въздух. Тези гуми имат специфична конструкция от специфично огънати спици, изработена от термопластични смоли, която позволява да се поддържа теглото на автомобила вместо въздуха под налягане.

По материали на За рулем

Публикувано от: Даниел Йорданов