Кои са най-добрите зимни гуми с шипове за 2013г

04 ноември понеделник, 2013

zimna-guma-s-chipove-Nokian-Hakkapelitta7

За тези които използват зимни гуми с шипове, един обзор на най-добрите гуми с шипове

Сега ще направим  покажем един интересен тест за  зимни гуми с шипове, които не са намерили такова голямо приложение в България колкото в северните европейски страни. Проведения тест е от списание "За рулем" през февруари 2013г, а тестовия автомобил е Фолксфаген Голф шеста серия, оборудван със антиблокировъчна и система за стабилизиране. Автомобилът е с тестови зимни гуми с шипове размер 205/55R16, а теста е проведен на Поволжския път близо до гр.Толияти в Русия.
    Най-добрата гума в теста е Nokian Hakkapelitta 7 тази финланска разработка събира общ бал 938 точки и много добро съотношение цена/качество -7.70.
Второ място по цена и четвърто място в теста заема зимната гума на Мишелин X-Ice North 2 със общ сбор от 897 точки и високо съотношение цена/каесто 6.82. В момента на пазара вече се намира и новата 3 та серия на тази гума но по време на провеждане на теста той все още не се е намирал на пазара.
     Трето място по цена и качество в теста заема гумата на Continental ContiIceContact. Гумата не е нова и се очаква ъпдейт през настоящата година. Събира незначително по-висок бал 898 точки но е значително по-евтина от гумата на Мишелин и поради тази причина съотношението цена/качество е значитено по-привлекателно 6.58.
Четвърто място по цена заема новата гума на Bridgestone Blizzak Spike 01 една гума, която е симбиоза от мека каучукова смес с много ламели и шипове. В резултатите от тестовете гумата събира 859 точки които са достатъчни само за деветото място. Съвсем не малкото съотношение цена/качество 6.29 я праща в средата на класацията.
     Пета по цена е гумата на Goodyear Ultragrip Ice Arctic, нов модел гума за миналата година но вече е доработена по препоръки на експертите от "За рулем". Направените корекции са издигнали гумата до престижното второ място. В този случай цената е адекватна на събраните 922 точки. По своето съотношение цена/качество 5,48 този модел е особенно привлекателен сред зимните гуми с шипове.
     На шесто място по цена се класира новата гума на Pirelli Ice Zero. Тя се продава на същата цена както и Goodyear но със събрания бал от 895 точки той е по-неизгоден вариант със съотношение цена/качество 5,64.
     Седмо място по цена заема новия модел на Gislaved Nord Frost 100. С цена от 4800 рубли и резултат от теста 881 точки тази гума заема шесто място. Оценката по отношение цена/качество 5.45 я прави равностойна на Goodyear.
Малко по-евтината е гумата Nordman 4, която е близък родственик на Nokian. Резултата от теста 872 точки и осигурява седмо място, и я прави особено привлекателна с ниското си съотношение цена/качество - 5.28. Близка по цена 4400 рубли и и почти същия резултат от теста 870 точки има и корейската Hankook Winter I Pike RS2. Съотношението цена/качество - 5,05 е особенно привлекателно, като се има в предвид добрите и показатели спрямо следващата я Bridgestone
Същата цена от 4400 рубли има и нижникамската нова гума с германски корени Viatta Brina Nordico. По идеология тя много се приближава към Blizzak. В теста тя събира 821 точки представяйки се аналогично на събрата си по конструкция Бриджстон.

Публикувано от: Даниел Йорданов