Каучук за автомобилни гуми от глухарче

14 ноември четвъртък, 2013

gumi-ot-gluharcheКонтинентал са разработили технология за добиване на каучук от глухарчета

Континентал в сътрудничество със института по молекулярна биология  и приложна екология (IME) в Аахен са създали съоръжение за индустриално производство на каучук от глухарчета в Мюнстер, Германия. Те са на границата на епохална откритие в техния общ изследователски проект за добиване на каучук в индустриални количества, който може да се използва в производството на автомобилни гуми.
Произвоството на каучук от глухарчета е много по независимо от климатичните условия, отколкото това производството му от каучукови дървета. Още повече, че новата система не е толкова взискателна по отношение на отглеждането на глухарчетата, че има изключителен потенциал за отглеждане в необработваеми до момента земи. Отглеждането на растенията в близост до произвоствените заводи за автомобилни гуми, ще намали в значителна степен вредното влияние върху околната среда и разходите за логистиката на каучука.
От Continental очакват първите автомобилни гуми, произведени с каучук добит от глухарчете, да бъдат тествани в реални условия през следващите няколко години.
"С този проект се прави една голяма крачка към произвоството на автомобилни гуми без използването на изкопаеми материали. Ако се постигне производство на достатъчно големи количества каучук от глухарчета с поне същите характеристики като обикновенния каучук, това ще осигури независимостта на Continental от ежегодното прибиране на реколтата в субтропичните райони." - казва д-р Борис Мергел, директор развитие на материалите в Континентал

otglejdane-na-gluharcheta

Публикувано от: Даниел Йорданов