Cooper спряха сделката с индийския концерн за гуми Apollo

08 януари сряда, 2014

Cooper-terminate-merger-agreemant-with-apollo

Cooper спряха сделката за сливане с индийската компания за производство на гуми. Двете компании обявиха, че ще предприемат правни действия за да защитят своите интереси.

 Cooper Tire & Rubber Co обявиха на 30.12.2013г., че прекратяват споразумението за сливане с индийската компания за произвоство на гуми Apollo Tyres. То беше обявено през месец юни и беше за стойност 2,5 милиарда долара. Това сложи край на продължилия с месеци сблъсък, след възникнали противоречия между двете компании по отношение на трудовите и ценови политики. В изявление публикувано от компанията на 30.12.2013г, от Cooper съощават, че решението за прекратяване на сделката е взето след като от Apollo са ги уведомили, че не са намерили средства за приключване на сделката. Според сделката за сливането на компаниите, обявена през юни 2012г.,  Apollo трябваше да придобият Cooper като платят изцяло стойността 2,5 милиарда долара или 35$ на акция.
     Във тази връзка изпълнителния директор на Cooper Рой Армес, казва в изявлението, "че правилното решение за Cooper сега е да се съсредотчи в продължаване изграждането на техния бизнес".
   Apollo Tyres които са изразили своето разочарование от прекратяването на сделката, която щеше да ги превърне в седмия по-големина производител на автомобилни гуми в света, още от самото начало са били изправени пред няколко пречки относно трудови спорове и съдебни дела.
Apollo обвиняват американския производител на гуми за това, че не са представили цялата информация за съвместното предприятие на Cooper в Китай, като твърдят, че това се е оказало ключова пречка за Apoolo за привличането на капитал. През октомври Cooper завежда дело срещу Apollo в съда в Делауеър, опитвайки се да принуди Apollo да приключи сделката при договорените условия, докато индиската компания иска отстъпка от договорената цена до 9$ на акция, позовавайки се проблеми от трудово и друго естество на предприятията на Cooper в САЩ и Китай. Съдът в Делауеър е отсъдил в полза на Apollo, заявявайки, че индийската компания не е нарушила своите задължения.
"Apollo са направили необходимите усилия за намиране на разумно решение, през последните няколко месеца, но от Cooper не проявяват желание да работят конструктивно, за завършване на сделката която щеше да създаде печалба както за компаниите така и за техните акционери" се казва в отчет на Apollo публикуван в Economic Times, добавяйки, че "дейстията на Cooper не оставят друг избор на Apollo, освен със законови средства да се борят с пагубното поведение на Cooper".
    Chengshan Group, джойнт-венчър партньор на Cooper в Китай , се е противопоставил на плана за сливане с Apollo и бе осъдил своя американския си партньор , в стремежа си да прекъсне партньорството. В същото време , Apollo са изправени пред трудови предизвикателства на базирания в САЩ завод на Cooper, където не успя да достигне до договорно споразумение с профсъюзите.
"Тъй като ние от Купър смятаме, че Apollo е нарушила споразумението за сливане, ние ще предприемем необходимите юридически стъпки, необходими за защита на интересите на нашата компания и нашите акционери, като същевременно нашият фокус ще бъде съсредоточен върху нашия бизнес за да продължим да го развиваме", казва изпълнителния директор на Cooper Armes.
    Все още не е ясно, дали някоя от двете компании ще плаща наказателна такса на другата за нарушаване на договора. Според сделката, Apollo Tyres, вторият най-голям производител на гуми в Индия, ще бъде задължена да плати 112,5милоона долара на Купър, ако наруши договора, докато Cooper ще трябва да заплатят 50 милиона долара наказание, ако реши да се оттегли от сделката . Ако сделката се извърши след 31 декември, клаузата за разтрогване не се прилага.

По материали на International Bisnes Time 

Публикувано от: Даниел Йорданов