Гуми Бриджстон за BMW i3

14 януари вторник, 2014

BMW-i3-cars-with-Bridgestone-tyres

Гумите на Bridgeston с нова технология "ologic technology" специално рабработена за i3 на BMW

Бриджстон са избрани от BMW да разработят цяла гама от автомобилни гуми предназначени за револючионния електрически автомобил на BMW i3.
     Този уникален автомобил BMW i3, преди известен като Megacity Vehicle, ще бъде първият пуснат в серийно производство автомобил на BMW Group с чисто електрическо задвижване, идеален за използване в градски условия.
     Благодарение на иновативната LifeDrive архитектура и пътнически модул, изработен от въглеродни влакна, автомобила i3 Concept BMW съчетава ниско тегло (1250 кг ), оптималното използване на вътрешното пространство и най-високо ниво на сигурност. Наличието на четири места и багажник с капацитет от 200 литра, прави колата напълно пригодна за ежедневна употреба.
Батериите на BMW i3 са интегрирани в дъното на автомобил , на което се дължи постигната компактност.
     За да отдадат необходимото уважение на този уникален автомобил, от Бриджстон разработват не просто една гума, а цяла нова концепция под формата на "ologic технологията" която се базира на съотношението голям диаметър с тесен протектор. Резултатът е гума, която осигурява значителни подобрения в аеродинамиката и съпротивлението при търкаляне, при което се запазва изключително сцепление на мокри пътни настилки.

Bridgestone-tyres-ER500-for-BMW-i3

     Комбинирането на голям диаметър с тесен протектор предлага няколко предимства: докато обикновенно гумите с малък диаметър са склонни към прекомерна деформация по време на шофирането, то гумите с по-голям диаметър и силно напрегнат колан силно намаляват деформацията на гумата и следователно спомагат за запазването на енергията, която иначе се губи чрез вътрешното триене от деформацията, което от своя страна спомага за намаляване на съпротивлението при търкаляне. По същия начин, намаляването на ширината на протектора води до подоряване на аеродинамиката на гумата. Най-грандиозното постижение обаче е, че всички тези промени не допускат компромис по отношение на безопасността. По дългото контактно петно на гумата /в сравнение с неговата по-тясна ширина/, революционния дизайн на гумата и каучуковите смеси на протектора гарантират превъзходно сцеплението на мокри и сухи настилки.
    Автомобилите на BMW i3 излизат от завода още през ноември 2013 г., с оргинално монтирани ologic гуми Ecopia EP500, които се се предлага в четири размера - 155/70 R19 84Q , 175/60 ​​R19 86Q , 155/60 R20 80Q и 175/55 R20 85Q -и два зимни модела - на BLIZZAK LM -500 ologic ламелна гума и BLIZZAK NV ologic гума без шипове ( с Multicell ® ( 2 ) съединение предназначена специално за скандинавските условия).
     Franco Annunziato, главен изпълнителен директор и председател на Bridgestone Европа споделя: "The BMW i3 е в голяма степен колата на бъдещето. Следователно разработването на уникална гума за този уникален автомобил е не само изключително предизвикателство, но и благодатен опит. Енергийната ефективност е важен критерий за развитие на всички гуми на Bridgestone. Въпреки това, тя става още по-важен фактор в електрическия автомобил. Ето защо ние сме вложили цялото си ноу-хау, умения и страст в разработването на тази уникална концепция на гумите. Ето затова ние сме уверени, че осигуряваме висока производителност, безопасност и икономическа ефективност на потребителите, които са закупили този автомобил и очакват това и от двете марки . "

По материали на Bridgestone

Публикувано от: Даниел Йорданов