Подготовка на автомобила и гумите за зимна експлоатация

Автомобила при зимна експлоатация

Няколко съвета от Майстор Тричко - знае всичко

Много неприятно е зимата човек да остане на пътя и особено когато навън е студено вали сняг и колите минават покрай вас, затоплени без да ви обръщат внимание. Дори и майстор Тричко го е изпитвал на собствен гръб.

Затова ще се опитаме да Ви дадем няколко съвета който иска може да се съобрази с тях, а който не иска просто нека си пробва късмета.

  1. Зимните гуми - те не са каприз за лоши шофьори те са необходимост. Голяма част от шофьорите знаят, че състава на каучука на летните гуми е така моделиран, че те осигуряват много добро сцепление на сухи и мокри настилки, но при температури под 7 градуса тези гуми стават твърди и сцеплението с пътя става критично малко. Вероятноста да тръгнете да се пързаляте дори без заледяване и заснежен път е голяма.  За разлика от летните гуми, зимните имат протектор произведен от специални смеси които позволяват на гумата да запазва своята еластичнос дори и при много ниски температури. Освен специфичните каучукови смеси зимните гуми имат и много по-голямо количество ламели и пропорционално много повече зацепващи ръбове с които се гарантира отличното  сцепление и безопасността на пътниците по зимните пътища. Необходимо е дълбочината на протектора да е не по-малка от 4 милиметра за да могат ламелите да изпълняват своето предназначени да се огъват и разтягат и да осигуряват режещите ръбове.
  2. Техническата изправност на автомобила - за да не ви се случи да гледате тъжно преминаващите автомобили е необходимо преди тръгване да сте проверили основните системи на автомобила, акумулатора, осветлението, стъклопочистващата система,  спирачките и разбира се работата на двигателя. Това може и да стане в автосервиз но ако нямате възможност и време можете и сам да извършите няколко простички операции като проверите нивото на спирачната течност, на антофриза и на течността за чистачките. Да не забравяме течността за чистачките трябва да е зимна а охладителната течност задължително антифриз.
  3. Оборудване за зимата - за зимата задължително трябва да имате специфично оборудване, като стъргалка за сняг, помощни кабели за акумулатор, фенерче, одеяло и разбира се вериги за сняг. Също може да ви бъдат от полза и спрея за ключалките и за размразяване на предното стъкло, не че няма да се справите и без тях но ако ги имате ще се справите по-лесно по-комфортно /няма да се налага да споменавате нечии близки роднини под мустак/
  4. Начин на шофиране - шофирането през зимата е коренно различно от това през лятото. Има много външни фактори като хлъзгав или кишав сняг, лед, мъгла, лоша видимост, аквапланинг + неразумното управление на част от останалите участници в движението. Зимните гуми са нещо което подобрява вашата безопасност но само те не са достатъчни. Затова през зимата трябва да шофирате с повишено внимание със сравнително по-ниска скорост от тази с която са свикнали да пътуват през лятото, да осигуряват по-голяма дистанция между автомобилите. Мъглата през зимните месеци се появява изневиделица след поредния завой, затова скоростта трябва да се намали да се включат фаровете за мъгла и да се осигури още по-голяма дистанция но такава, че да виждате стоповете на автомобила пред вас. Но не се осланяйте само на водача пред вас а трябва да сте сигурен, че дистанцията която спазвате ще ви позволи да спрете в рамките на видимата част от пътя. Аквапланинга е друго предизвикателство по пътя. Вследствие на топенето на снега по пътя се образуват локви и поточета от вода понякога с размерите на малка рекичка, която гумите на вашия автомобил не могат да отведат за да осигурят контакта с пътя и гумите започват да се пързалят като водни ски върху водата. Ако усетите такова плъзгане при преминаване през наводнен участък дръпнете крак от педала за газта и плавно намалете скоростта докато усетите, че автомобила отново почне да ви се подчинява. Мостове и тунелите също са едно изненадващо препятствие защото се заледявата вследствие на въздушните течения и както се движите по сух път така изведнъж попадате на лед. Затова видите ли мост или тунел винаги имайте едно наум, намалете скоростта така, че да не се окажете изненадани.